Josipa Rimac isključena iz HDZ-a

Rimac je, sumnja USKOK, osigurala investitoru dozvole za izgradnju vjetroelektrane i pritom za sebe osigurala 45.000 eura mita (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Sud časti Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Šibensko-kninske županije isključio je bivšu državnu sekretarku Josipu Rimac i kninskog gradskog vijećnika Marinka Tokmačiju iz stranke nakon što ih u četvrtak ujutro nije htio isključiti nego je zatražio dodatno obrazloženje i uvid u dokumentaciju.

Rimac i Tokmačija bezuvjetno su isključeni iz HDZ-a, objavio je predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić na konferenciji za novinare, rekavši da Sud časti na sjednici održanoj ujutro nije donio odluku o disciplinskom postupku zato što na njoj nije bio prisutan Dujić kao predlagač, prenosi Index.hr.

No, dodao je, sjednica Suda časti nastavljena je u podne, a na njoj je donesena jednoglasna odluka o bezuvjetnom izbacivanju Rimac i Tokmačije iz stranke.

“Odluka da se bezuvjetno isključi iz članstva Rimac i Tokmačiju donesena je zbog poznatih razloga koji su se dogodili prethodnih dana”, rekao je Dujić.

USKOK proveo istragu

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je u subotu, na prijedlog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), jednomjesečni pritvor Josipi Rimac i šestorici osumnjičenika zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi “Vjetroelektrane”, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 preduzetnika i državnih zvaničnika, koji se sumnjiče za krivična djela trgovanja utjecajem, zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja mita za trgovanje utjecajem te primanja mita.

Rimac je, sumnja USKOK, svojim utjecajem osigurala investitoru dobijanje potrebnih dozvola za izgradnju vjetroelektrane kod Knina i pritom za sebe osigurala 45.000 eura mita.

Za mito je pogodovala i još nekim kompanijama, sumnja USKOK.

Izvor: Agencije