Josip Perković predan Hrvatskoj i doveden u remetinečki zatvor

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu Perkovića i Mustača osudio je na doživotnu zatvorsku kaznu (AP)

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković (74) u četvrtak je doveden u remetinečki zatvor, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je u Zagreb došao redovnim letom iz Muenchena, a u zatvor u Remetincu primljen u ranim poslijepodnevnim satima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u Banskim dvorima novinarima potvrdio da će Perković neko vrijeme provesti u centru za dijagnostiku u Remetincu, nakon čega će biti donesena odluka u kojem će zatvoru odslužiti ostatak kazne, prenosi Hina.

“Procedura u dijagnostičkom centru je, recimo, između tri, četiri tjedna, gdje se utvrđuju temeljne činjenice o zdravstvenom stanju i drugim okolnostima. I onda se tek donosi odluka  koja bi ustanova bila najpogodnija za izvršavanje kazne”, objasnio je Bošnjaković.

Proces se odužio

Upitan zašto se proces izručenja odužio, Bošnjaković je odgovorio da je to “više vezano uz postupanje njemačkih pravosudnih tijela”.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem (77) početkom 2014. izručen Njemačkoj, uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj. Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu osudio ih je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Hrvatski Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora ‘preveo’ u 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju Perković treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču, koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Obratili se Evropskom sudu za ljudska prava

Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo je u četvrtak izjavio kako se nada da bi, upravo zbog odluke suda u Strasbourgu, Perković za godinu do dvije trebao izaći na slobodu.

Glavni argument da Perković i Mustač nisu imali pravično suđenje obrana nalazi u činjenici da su isti suci najprije sudili Krunoslavu Pratesu, također osuđenom na doživotni zatvor zbog slučaja Đureković. Osim toga čitavo sudsko vijeće koje je donosilo prvostupanjsku odluku sudjelovalo je u istom postupku o potvrđivanju optužnice, kao i o produljenju pritvora, ističe obrana.

Nobilo je kazao da će u Remetincu tražiti medicinski pregled Perkovića, jer u Njemačkoj navodno nije imao odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Izvor: Agencije