Joshua vs Ruiz: Sve što trebate znati

Ljubitelji boksa u subotu će svoju pažnju usmjeriti ka Saudijskoj Arabiji gdje očekuju veliku borbu za naslov svjetskog profesionalnog prvaka u teškoj kategoriji i revanš susreta između aktuelnog šampiona Andyja Ruiza mlađeg i izazivača Anthonyja Joshue.

“Okršaj Na Dinama”, kako zvučno glasi ime ove sportske manifestacije, bit će revanš, a održat će se u saudijskom gradu Diriyahu, turističkoj destinaciji i nekadašnjem domu saudijske kraljevske porodice.

Prije pola godine, ova dva borca, jedan iz Velike Britanije, a drugi iz Sjedinjenih Američkih Država sa meksičkim korijenima, rukavice su ukrstili u njujorškom Madison Square Gardenu.

Tada je Britanac Joshua branio naslove po WBA (super), IBF, WBO i IBO varijantama i očekivalo se kako neće imati previše poteškoća protiv Amerikanca koji je uskočio kao zamjena.

Kako je bilo u junu

Naime, izazivač britanskom šampionu planete trebao je biti Amerikanac Jarrel Miller, da bi on pao na doping testu sredinom aprila. Ostao je bez licence, pa je Joshuin promotor Eddie Hearn morao tražiti novog protivnika svom štićeniku. Spominjana su mnoga imena poput Ivana Dychka, Manuela Charra, Luisa Ortiza, da bi šansu na kraju da izazove prvaka dobio Ruiz i taj meč je potvrđen 1. maja.

Borba u njujorškom Madison Square Gardenu

Ruiz je bio niži 10 centimetara (198 cm Joshua – 188 cm Ruiz) i skoro 10 kilograma teži (122 – 112,4), Britanac je blago rečeno izgledao „sportskije“, mnogi su isticali Joshuinu seriju od 22 pobjede iz 22 profesionalnog meča (21 pobjeda nokautom)… Sve ovo je išlo protiv izazivača.

Prve runde su bile sporijeg tempa, sa klasičnom provjerom protivnika, da bi Joshua oborio Ruiza u trećoj rundi koji je ustao i posmatračima se činilo kako ne izgleda impresiniran snagom šampiona. Dapače, on je odgovorio salvom udaraca po samom nastavku borbe, što je iznenadilo Joshuu koji je završio na podu. Prvak nije uzvratio kao izazivač, već se više branio što je Ruiz iskoristio pa ga opet oborio. Joshua je izgledao poljuljan, ali je podigao rukavice i nastavio sa borbom.

Četvrta, peta i šesta runda donijele su nekoliko manjih razmjena udaraca, da bi u sedmoj Ruiz Joshuu opet poslao ka podu. Prvak je ustao, da bi malo kasnije se situacija ponovila – prvak je po četvrti i posljednji put na patosu ringa Madisona…

Drviš: Veliki spektakl

Nekadašnji prvak svijeta poluteške kategoriji u verziji WBA Stipe Drviš za Al Jazeeru kaže kako je trijumf Ruiza bio jedno od velikih iznenađenja.

Drviš: Ruiz je pametno vodio meč, nije podlegao pritisku i iskoristio prilike koje su mu se ukazale [Marko Prpić /Pixsell]

Slično mnogi misle i porede pobjedu Ruiza sa 1990. godinom i pobjedom Bustera Douglasa nad Mikeom Tysonom ili 2001. kada je Hasim Rahman iznenadio Lennoxa Lewisa.

„Pa sigurno je da je riječ o iznenađenju jer je Ruiz bio alternativa. Joshua je imao svoj niz, bio je spremniji, a Ruiza su ismijavali zbog izgleda. No, zaboravlja se kako u boksu može odlučiti jedan udarac“, navodi Drviš za naš portal.

On ukazuje i na još jedan aspekt.

„Joshua također nije bio najspremniji, on je izrazito mišićav borac, a poznato je kako takva konstitucija tijela troši daleko više kisika. Ruiz je pametno vodio meč, nije podlegao pritisku i iskoristio prilike koje su mu se ukazale.“

Za meč u Saudijskoj Arabiji kaže kako bi mogao biti drugačiji.

„Sada su svi svjesni kakav je Ruiz borac, svi znaju kvalitete Joshue i sigurno se sprema veliki spektakl.“

Velika očekivanja

Leonard Pijetraj, poznati hrvatski bokserski trener, slaže se kako su velika očekivanja od „Borbe na Dinama“ i kako će to biti veliki spektakl.

Pijetraj na treningu: Očekivanja su uvijek velika, svaki meč gledam kao novi izazov [Facebook/ Leonardo Boxing Club]

„Očekivanja su uvijek velika, svaki meč gledam kao novi izazov, u vjeri da ću vidjeti vrhunski meč iz kojeg ću moči raditi analize za moje boksače. Nažalost, mečevi od kojih puno očekujemo često ne daju visoku razinu kvalitete. Boksači zbog velikog uloga ne razmišljaju o atraktivnosti, nego idu na sigurno i ne upuštaju se u veliki rizik. To za publiku nije dobro, međutim boksači gledaju svoj interes“, navodi on za Al Jazeeru.

„Zato često ljudi špekuliraju o namještenim mečevima i sličnim situacijama. Ja Vas uvjeravam da nikakvim nepravilnostima ovdje nema mjesta i svima je u interesu da pobijedi bolji.“

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ističe kako Joshua ima veliki psihološki pritisak, jer bi eventualnim porazom to mogao biti kraj jedne velike karijere.

„Što ne znači da se ne može vratiti i postati prvak svijeta. On je mlad i neistrošen boksač, ali ima svojih mana koje će eventualnim porazom još više doći do izražaja. Mane su; da je kasno počeo sa boksom i nema preveliko iskustvo, prevelika mišićna masa i loša brada. Njegove kvalitete su: fantastične fizičke predispozicije, veliki je atleta i radnik, nije potrošen, jak udarac, solidna tehnika, jaka ‘mašinerija’ koja stoji iz njega, vrhunski uvjeti za rad, boksačka zemlja sa najjačim promotorom.“

Bivši prvak i aktuelni izazivač će sigurno krenuti oprezno, navodi Pijetraj i dodaje kako je Joshua vrlo opasan kad krene u napad sa serijom udaraca, ali se „zbog velike mišićne mase brzo umori“.

„Ruizu paše da Joshua krene agresivno i ako blokira prve udarce može ugroziti Joshuu, zato vjerujem da će Joshua taktizirati i čekati grešku Ruiza. Ruiz drži titule i ima što izgubiti u ovom meču, vjerujem da će boksati istim načinom kao i u prvom meču, da neće puno taktizirati, jer bi onda meč mogao otići u krivom smjeru i izgubiti na atraktivnosti. Ovo je meč u kojem je omjer 50% – 50% vrlo teško i nezahvalno za prognozirati, zato je najbolje samo gledati i uživati u spektaklu“, kaže naš sagovornik.

Izvor: Al Jazeera