Joshua – Kličko: Svi mogu pasti, samo pojedini ustanu i pobijede

Joshua ima prepoznatljiv stil boksanja, koji je sinoć pokazao svijetu. Nemoguće ga je porediti ni sa kojim prethodnikom, jer je uzeo najbolje od svih (Reuters)

Anthony Joshua, 27- godišnji bokser iz Velike Britanije, sinoć je zasluženo postao novi prvak svijeta u teškoj kategoriji.

Joshua je tehničkim nokautom u 11. rundi pobijedio neprikosnovenog Vladimira Klička koji se od tri pojasa u tri različite verzije nije rastajao već desetak godina.

No, pobjeda Joshue nije nimalo iznenađenje, iako mu je sinoćnji meč bio tek 18. u karijeri. Svih 17, prije ovog sinoć dobio je nokautom.

Joshua ima prepoznatljiv stil boksanja, koji je sinoć pokazao svijetu. Nemoguće ga je porediti ni sa kojim prethodnikom, jer je uzeo najbolje od svih.

S ovom borbom prestaje dominacija braće Kličko, a čini se da će London i Velika Britanija imati primat u teškoj kategoriji, od Lennoxa Lewisa, preko Davida Haya do Joshue.

Ovaj posljednji je pokazao da će titule još dugo biti u Velikoj Britaniji, jer je demonstrirao da tokom samog meča može mijenjati taktiku, a vidjeli smo da može i ostati na nogama i na ringu i 11. rundi, iako nikad prije toga nije boksovao dalje od sedme runde.

Ubrzao rad nogu

Da ima snagu, mobilnost i izdržljivost – glavne karakteristike sjajnog teškaša.

Za razliku od Joshue, Kličko je probao svoju taktiku – boks na distanci, samo što je sinoć na Vembliju, ubrzao rad nogu i pokazao klasične bokserske tehnike koje smo i zaboravili zbog nedostatka izazivača, koji bi kao Joshua boksovali sa njim.

Sinoć je i Kličko dao sve od sebe, ali to nije bilo dovoljno da treći put postane svjetski prvak.

Iako su mnogi prognozirali da će meč početi napadački, protivnici su „ispipavali“ jedan drugog sve do pete runde.

Prvo je napao Joshua, a zatim, rundu poslije i Kličko. I obojica su nakon razmjene udaraca bili u nokdaunu. Meč, da je bilo malo više snage kod obojice, bio bi završen već tada.

Bokserski svijet dobio je novog šampiona, mlađeg od Klička 14 godina. Koliko će zadržati titulu – zavisi najviše i samo od njega.

U Londonu se pokazalo da ona stara izreka Muhameda Alija još uvijek vrijedi – da svi mogu pasti, ali da samo pojedini ustanu i pobijede.

Izvor: Al Jazeera