Joseph: Hrvatska i Srbija da odvrate etničke rođake u BiH od podjela

'Sasvim je jasno da Dodik slijedi politiku Moskve', kaže prof. Joseph (Al Jazeera)

Profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” Edward Joseph izjavio je da strategija srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji pokušava povezati status bh. entiteta Republike Srpske s pozicijom Kosova, nije usmjerena na poboljšanje situacije i bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je da je obaveza zemalja garanta Dejtonskog sporazuma (Hrvatske i Srbije) da odvrate svoje etničke “rođake” u Bosni i Hercegovini od tog opasnog pravca djelovanja.

“Na kraju, Dodik možda čeka na ostvarenje scenarija o razmjeni teritorija na Kosovu, što bi bilo zeleno svjetlo da slijedi slični kurs podjele u Bosni i Hercegovini. Zbog toga tzv. rješenje o razgraničenju Srbije i Kosova nije pravo i može biti opasno i po Bosnu i Hercegovinu”, smatra Joseph.

Govoreći o nedavno potpisanom sporazumu o formiranju Vijeća ministara, rekao je da treba vidjeti šta on znači u kontekstu ispunjavanja kriterija iz MAP-a i omogućava li taj dogovor zaista ostvarenje spomenutog cilja, prenosi Tanjug.

“Sasvim je jasno da Dodik slijedi politiku Moskve, a posljednje što ona želi jest napredak regije ka NATO-u, naročito nakon ulaska Sjeverne Makedonije i Crne Gore u tu alijansu, zatim gubitka njenog utjecaja u Grčkoj. Dakle, napredak Bosne i Hercegovine ka NATO-u posljednje je što Rusija želi i Dodik će veoma pažljivo slijediti tu liniju”, smatra Joseph.

Mogućnost rata

Ocijenio je da bi u slučaju da se bilo ko pokuša otcijepiti od Bosne i Hercegovine to dovelo do rata, zbog čega smatra da je potreban mnogo veći međunarodni pritisak i angažman nego dosad, prije svega Sjedinjenih Američkih Država, jer, kako kaže, Evropska unija nije u stanju riješiti strukturne probleme s kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

Profesor Joseph rekao je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao najjači politički čelnik u regiji, u prilici isposlovati rješenje kojim bi Srbi sačuvali dostojanstvo i trajnu vezu s Kosovom ako jasno i nedvosmisleno iskaže privrženost Zapadu.

Dalje je rekao da je Vučić “u prilici povući takav historijski i strateški potez”.

“U tom slučaju ostao bi upamćen u srpskoj historiji kao odlučni vođa. Vučić ima priliku isposlovati rješenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu s Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo Bosnu i Hercegovinu. To može učiniti ako želi. Međutim, ako želi nastaviti igrati i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpjeti zbog te politike jalove dvosmislenosti”, dodao je.

Ukazao je da “treba raditi na afirmaciji prisustva Srba i njihovih veza na Kosovu umjesto fokusa na kompenzaciju za gubitak nečega što se ne može kompenzirati”, prenosi Beta.

Snažne veze

“Dakle, treba osigurati dostojanstvene i snažne veze Srbije s cijelim Kosovom, naročito na jugu, gdje je njena najznačajnija vjerska i kulturna baština i gdje žive Srbi. Zato treba osigurati suverenitet tim srpskim vjerskim središtima, što bi bio snažan signal tamošnjim Srbima da ostanu i grade svoju budućnost. Također, da koriste ostale zaštitne mehanizme za očuvanje svojih interesa”, rekao je.

Također je rekao da je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton nedavno u Ukrajini signalizirao podršku za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kao rješenje, ali da je pozicija State Departmenta drugačija.

“To (razmjena teritorija) opasan je scenarij kojim se ne bi riješio spor u njihovim odnosima. Naprotiv, zakomplicirao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske”, naveo je.

Joseph je rekao i da će izbori na Kosovu osnažiti dijalog jer će djelomično biti i referendum o pojedinim opcijama, kao što je razmjena teritorija.

“Srbija je u drugačijoj situaciji jer je pozicija predsjednika Aleksandra Vučića veoma jaka. Suočava se sa slabijom opozicijom čak nego Slobodan Milošević na vrhuncu moći. Kontrolira vladu, ima ogroman utjecaj na medije, uživa podršku Rusije. Dakle, ima veoma snažnu poziciju, koja mu omogućava postizanje sporazuma o Kosovu”, naveo je.

Ocijenio je da su Bosna i Hercegovina i Kosovo u teškoj situaciji, ali da misli da “postoji svjetlo na kraju tunela”.

Izvor: Agencije