Joseph Biden pozvao na opoziv Donalda Trumpa

Joe Biden vodi u istraživanjima javnog mnijenja među 19 demokrata koji se takmiče za stranačku nominaciju (EPA)

Joseph Biden, favorit za predsjedničkog kandidata demokrata, prvi put je pozvao na postupak za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Biden je to učinio tokom, kako javlja Reuters, najoštrijeg govora protiv Trumpovih postupaka, prenosi Tanjug.

“Pred očima svijeta i američkog naroda, Donald Trump je prekršio prisegu, izdao ovu državu i počinio djela zbog kojih bi trebao biti opozvan”, rekao je Biden tokom govora u kampanji, prenosi britanska agencija.

Trump bi, kazao je, morao biti opozvan kako bi Amerikanci “sačuvali svoj Ustav i demokraciju, kao osnovni integritet”.

‘Nećete me uništiti’

Prije nekoliko dana Trump je opisao Bidena “hladnokrvnim i nečasnim”, nakon čega mu je najozbiljniji favorit za demokratskog predsjedničkog kandidata na izborima iduće godine odgovorio da ga “neće uništiti”.

“Želim razjasniti Trumpu, njegovim ljudima u sjeni i svima koji imaju posebne interesu u financiranju napada protiv mene – ne idem nigdje. Nećete me uništiti i nećete uništiti moju obitelj”, rekao je Biden.

“Nije me briga koliko ćete novca potrošiti ili koliko prljavi će napadi postati”, poručio je Biden, koji vodi u istraživanjima javnog mnijenja među 19 demokrata koji se natječu za stranačku nominaciju kako bi se suprotstavili sljedeće godine Trumpu na predsjedničkim izborima.

Izvor: Agencije