Još nema gradnje golf terena na Srđu

Godinama nakon prvih najava o gradnji golf terena na Srđu, radovi iznad Dubrovnika još nisu ni na vidiku. Investitoru je nedavno istekla studija utjecaja na okoliš po kojoj je mogao izvaditi sve potrebne građevinske i lokacijske dozvole.

No, to nije učinio jer nije bilo riješeno pitanje finansiranja popratne infrastrukture, poput prilaznih cesta, vodovoda…

Osim toga, poništena je i odluka Dubrovačko-neretvanske županije iz 2006. godine kojom je površina projekta višestruko povećana.

Pet minuta žičarom od centra Dubrovnika, brdo Srđ već je godinama predmet sukoba između dijela Dubrovčana, struke i s druge strane krupnog kapitala. Plato iznad grada trebao bi se pretvoriti u golf odmaralište s pratećim apartmanskim naseljem.

„Mislim da to ne bi bila dobra ideja, ne za nas turiste koji dođemo žičarom, jer bi nam to pokvarilo ovaj divni pogled“, kaže Amerikanka Jane.

Biznis sa nekretninama

Nešto drugačije misli i Michael, turista iz Velike Britanije.

„Ovo je predivno, pitanje bi li golf narušio ovu ljepotu. Ali i vjetar je malo prejak, ne znam kako bi to bilo za igru“, izjavio je.

Golf je samo izgovor za uništenje Srđa, kažu građani koji ga žele sačuvati. Iza svega, tvrde, stoji unosan biznis sa nekretninama, a prema nekim procjenama ovdje bi moglo živjeti i do 25.000 ljudi.

„Radi se o jednom ogromnom volumenu nekretnina koje bi se tu trebale izgraditi, a golf je samo ulaznica u taj projekt. Zapravo čudi kako, neovisno o tome radi li se o desnoj ili lijevoj vladi, ministri se mijenjaju, predsjednici se mijenjaju, a ono što im je zajedničko je da svi podržavaju svim srcem ovaj mešetarski projekt“, navodi Đuro Capor iz inicijative „Srđ je naš“.

O tome govori i nezakonita odluka Dubrovačko-neretvanske županije o povećanju površine projekta sa 100 na 310 hektara. Za nju je, tvrde Srđevci, blagoslov dao sam tadašnji premijer Ivo Sanader, javlja novinarka Al Jazeere, Ana Mlinarić sa Srđa.

„Tu odluku iz 2006. kojom je površina za građenje povećana za tri puta, sud je ukinuo krajem prošle godine i proglasio ju nevažećom“, dodala je.

Bez odgovora investitora

Šta dalje, županija je za savjet već drugi put pitala Ministarstvo graditeljstva Hrvatske.

„Naš zavod za prostorno uređenje bio je u početku mišljenja da to ne treba smanjivati, jer su te zone mijenjane u kasnijim planovima. No, bilo je tu različitih mišljenja i postoji veliki interes javnosti oko toga pa smo se htjeli na neki način osigurati da postupimo ispravno i zatražili smo mišljenje ministarstva i očekujemo odgovor svaki dan“, kazao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanski.

Iz Ministarstva pak poručuju da nisu nadležni za rješavanje ovog problema, no i potvrđuju tvrdnje županije da odluka iz 2006, iako nezakonita, može ostati na snazi ako je kasnijim izmjenama ipak ušla u prostorni plan.

„Točno se zna tko je izrađivač plana – županijski zavod. Zato je i osnovan, dakle on treba reći je li u izmjenama 2010, 2011, ili kada su već bile izmjene planova… i golf na Srđu ili ne. Ako je, onda je sve u redu, a ako ne, onda treba dalje postupati“, ističe Anka Mrak-Taritaš iz ovog Ministarstva.

A što o svemu misli pitali smo i investitora, no odgovor ide li projekt dalje ili bilo kakav drugi nismo dobili.

S druge strane, građani strahuju da će se ideja golfa na Srđu ipak nastaviti iako je 80 posto onih koji su izašli na referendum o ovoj temi, golfu i apartmanima na Srđu i reklo ne.

Izvor: Al Jazeera