Još jedna osoba privedena u akciji SIPA-e

SIPA je djelovala po usmenim naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH (SIPA)

Pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su u večernjim satima u srijedu još jednu osobu u okviru akcije kodnog naziva “Patriot”, saopćeno je iz SIPA-e.

SIPA je djelovala po usmenim naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a nad privedenom osobom će biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će se odlučiti o njenom daljem statusu.

Hapšenje je nastavak policijske akcije koja se opisuje kao najveća u postdejtonskoj BiH, a u kojoj je uhapšen i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

U nastavku istrage u utorak su pripadnici SIPA-e privremeno izuzeli određenu količinu poslovne dokumentacije iz računovodstva organa Federacije BiH, koja će biti proslijeđena Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Budimirov advokatski tim uložio je prošle sedmice žalbu na odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora.

Navodi o mitu za pomilovanja

Budimir je osumnjičen za kršenje Zakona o pomilovanju, te za primanje mita. On poriče sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Pritvor Budimiru, te njegovom savjetniku Petru Barišiću, predsjedniku entitetske komisije za pomilovanja Hidajetu Haliloviću, predsjedniku Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Saudu Kulosmanu, te Ivanu Jurčeviću, predsjedniku Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) FBiH određen je prošle sedmice na zahtjev Tužilaštva BiH.

Ulaganje žalbe na odluku o pritvoru najavili su i advokati drugih osumnjičenih, koji se terete da su primali novac kako bi posredovali pri davanju pomilovanja osuđenim osobama.

Među uhapšenima je i Haris Kovačić, savjetnik ministra pravosuđa Federacije BiH.

Tužilaštvo BiH navodi da Budimir nije poštovao zakon i da se nije konsultirao s potpredsjednicima prije potpisivanja pomilovanja.

Tužioci dodaju da su Budimir i njegov savjetnik Petar Barišić primali novac za pomilovanja koja je Budimir potpisivao.

Sve aktivnosti koordinirali su Budimir i Barišić, naveli su tužioci.

Izvori: Al Jazeera i agencije