Još jedna federalna presuda protiv Trumpa

Trump je još u kampanji iznosio oštre stavove protiv migranata (EPA)

Federalni sudija u Njujorku presudio je da administracija predsednika SAD-a Donalda Trampa nije ponudila “pravno adekvatne razloge” za okončanje programa DACA, koji je od deportacije poštedeo mnoge imigrante koji su u SAD dovedeni kao deca.

Sudija Nikolas Garofis u izdatom nalogu naveo je da predsednik “nesporno” ima ovlašćenja da okonča program DACA, koji štiti tzv. “sanjare”, ali da se u tome oslanjao na pravno manjkavu poziciju.

Sudija Garofis je naveo da se Trampova administracija oslanja na “pogrešno” verovanje da je taj program neustavan.

Sudija je naložio Trampovoj administraciji da se ljudima koji su u programu DACA omogući da i dalje uživaju zaštitu.

Slična odluka suda u Kaliforniji

Ovo je drugi put u poslednja dva meseca da neki federalni sud u SAD-u donese odluku kojom se pokušaji ukidanja programa DACA proglašavaju zakonski neosnovanim. Prethodno je sličnu odluku doneo Federalni sud u Kaliforniji.

Reč je o programu koji je uveo bivši američki predsednik Barak Obama pre pet godina, a obuhvatao je gotovo 800.000 mladih, uglavnom iz zemalja Latinske Amerike.

Štitio ih je od deportacije, u slučaju kada nemaju lična dokumenta, dajući im odgovarajuće privremene radne ili studijske dozvole.

Sa druge strane, aktuelni predsednik Donald Tramp još je u kampanji iznosio oštre stavove protiv migranata, a u septembru je državni pravobranilac Džef Sešns najavio ukidanje tog programa, nazivajući ga otvorenim zaobilaženjem zakona koji regulišu pitanja migranata.

Izvor: Agencije