Jordanski premijer podnio ostavku zbog vala protesta

Sindikati su pozvali na opći štrajk nakon što su odbijeni njihovi zahtjevi za ukidanjem zakona koji su pogoršali životni standard (EPA)

Jordanski kralj Abdullah zatražio je od Omara al-Razzaza da formira novu vladu nakon što je Hani Mulki ranije danas podnio ostavku na tu funkciju, javlja Reuters pozivajući se na ministarske izvore.

Razzaz, bivši ekonomist Svjetske banke, obavljao je funkciju ministra obrazovanja u bivšoj vladi.

Hani Mulki je podnio ostavku nakon sastanka s kraljem Abdullahom. Ostavka je uslijedila zbog ekonomske politike koja je izazvala najmasovnije proteste u posljednjih nekoliko godina u Jordanu.

Hiljade Jordanaca protestirale su u nedjelju, četvrtu noć zaredom, protiv rasta cijena i povećanja poreza u sklopu reformi na koje se vlada obavezala sporazumom s Međunarodnom monetarnom fondom (MMF) u zamjenu za zajam.

Na svim protestima tražila se smjena Mulkija, a izvori kažu da je kralj Abdullah naredio premijeru da u ponedjeljak dođe u njegovu palatu, javlja agencija Hina.

Mulki je u subotu odbio odustati od porezne reforme zbog koje su izbili najveći protesti u zadnjih pet godina u kraljevstvu od osam miliona ljudi, koje je prihvatilo stotine hiljada izbjeglica iz Sirije.

Sindikati pozvali na štrajk

Mulki, političar blizak poslovnim krugovima, imenovan je premijerom u maju 2016. godine sa zadatkom oživljavanja trome jordanske ekonomije pogođene regionalnim previranjima.

Bijes većine Jordanaca zbog Vladine politike, koju podržava MMF, narastao je nakon drastičnog povećanja poreza na promet ranije ove godine i ukidanja subvencija za hljeb, glavne stavke za pomoć siromašnima.

“Vlada nas je osiromašila… ostavili su nas bez novca u džepovima”, vikali su ljutiti demonstranti.

Sindikati, koji predstavljaju desetke hiljada zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na opći štrajk nakon što su odbijeni njihovi zahtjevi za ukidanjem zakona koji su pogoršali životni standard.

Hronični deficiti

Vlada odgovara da treba više sredstava za javne usluge i tvrdi da porezne promjene smanjuju socijalne nejednakosti jer više opterećuju one s visokim zaradama, a ostavljaju slabije plaćene radnike relativno netaknutima.

Jordanska ekonomija zadnjih se godina bori s porastom hroničnih deficita, nakon što su se privatna strana ulaganja i potpore smanjili, a plan fiskalne konsolidacije koji je nametnuo MMF pogoršao je stanje siromašnijih Jordanaca i pritisnuo srednju klasu.

MMF je odobrio 2016. zajam od 723 miliona dolara na tri godine, a Vlada se obavezala provesti strukturne reforme i postupno smanjiti javni dug na 77 posto BDP-a do 2021, u odnosu na 94 posto koliko je iznosio 2015.

Izvor: Agencije