Oglasi

Jordanski kralj za istočni Jerusalem kao glavni grad Palestine

Kralj Abdullah kaže da jedino rješenje izraelsko-palestinskog sukoba leži u dvije države.
Pence (lijevo) je kazao da je Washington predan očuvanju statusa quo svetih mjesta u JerusalemuEPA

Jordanski kralj Abdullah izrazio je zabrinutost zbog odluke Washingtona o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i kazao da bi istočni Jerusalem trebao biti glavni grad buduće palestinske države.

U razgovoru s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, Abdullah je kazao da jedino rješenje izraelsko-palestinskog sukoba leži u dvije države.

Jordan je izgubio istočni Jerusalem i Zapadnu obalu u arapsko-izraelskom ratu 1967., tzv. "šestodnevnom ratu", kada je Izrael pobijedio arapsku koaliciju sastavljenu od Egipta, Sirije, Jordana i Iraka.

Američko priznavanje Jerusalema glavnim gradom Izraela označava prekid dugogodišnje američke politike da se status grada mora odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Ključ mira

Kralj Abdullah smatra da će američka odluka raspiriti radikalizam i potpiriti napetosti između muslimana i kršćana.

"Za nas, Jerusalem je od ključne važnosti za muslimane i kršćane, kao što je i za Jevreje. On je ključ mira u regiji koji muslimanima omogućuje da se obračunaju s glavnim razlozima radikalizacije", istakao je jordanski kralj.

Pence je kazao da je Washington predan očuvanju statusa quo svetih mjesta u Jerusalemu.

"Mi ne odlučujemo o granicama i krajnjem statusu, to je stvar pregovora", poručio je Pence.

Boravak američkog potpredsjednik u Ammanu je druga etapa turneje u tri zemlje koja završava u Izraelu.

Pence je u Egiptu rekao kako Washington podržava rješenje s dvije države za Izraelce i Palestince ako se dvije strane saglase o tome.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.