Jordanski kralj najavio nemilosrdni rat protiv ISIL-a

Jordan najavljuje jači angažman u koaliciji koju predvodi SAD u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Najavljuju odmazdu za svog ubijenog pilota. Kao odgovor ISIL-u već su pogubili Sajidu al-Rishawi, čije je oslobođanje ISIL ranije tražio.

Uz nju je pogubljen i irački član Al-Kaide Ziad al-Karboli. Oni su obješeni u zoru u srijedu, kazao je glasnogovornik jordanske Vlade Mohammad al-Momani.

Otac jordanskog pilota borbenog aviona, koga su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant živog zapalili, zatražio je ranije od Jordana brzu i oštru osvetu za smrt njegovog sina.

Safi al-Kassasbeh za Al Jazeeru je izjavio kako smaknuće dvoje zatvorenika, povezanih s Al-Kaidom, koje je uslijedilo nakon smrti njegovog sina, nije dovoljno.

“Zahtijevam da nijedan od njih koji se nalaze među nama ne bude živ. Zahtijevam da osveta bude jača od egzekucija zatvorenika. Zahtijevam da organizacija ISIL bude izbrisana”, izjavio je Safi al-Kassasbeh za Al Jazeeru u Al-Karaku (centralni Jordan).

“Ova ubilačka organizacija, koju čine militanti iz cijelog svijeta, čini barbarska nedjela, krši sve međunarodne zakone, etičke kodove i konvencije o zatvorenicima. Zato kategorično tražim od Vlade da brzo osveti krv Moaza i dostojanstvo naše države.”

Smaknuća u zoru

Novinarka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh, koja se javila iz Ammana, kaže kako su se smaknuća izvršila u 5:00 sati ujutro.

“Smaknućima u Jordanu obično prethodi dug i veoma birokratski proces, jer nekoliko ministarstava i kralj moraju odobriti izvršenje smrtne kazne. Međutim, izvor Al Jazeere iz službi sigurnosti prošle sedmice je kazao kako će Jordan ubrzati proces ukoliko se nešto nažao desi pilotu”, navela je.

Izvori iz snaga sigurnosti naveli su kako su smaknuća izvršena u zatvoru Swaqa, južno od prijestonice, u prisustvu stručnjaka za islamsko pravo.

Jordan je obećao da će početi s izvršavanjima smrtih kazni u zoru u znak odmazde na ubistvo Moaza al-Kassasbeha, koga je uhvatio ISIL kada je njegov avion pao u Siriji u decembru.

Rishawi (44) je bila osuđena na smrt zbog učešća u smrtonosnim napadima u Ammanu 2005. godine.

ISIL je bio ponudio da poštedi život Kassasbeha i oslobodi japanskog taoca – kome je kasnio odrubio glavu – ukoliko Jordan oslobodi ovu Iračanku.

Stravičan snimak

Karboli je 2007. godine osuđen na smrt na osnovu optužbi za terorizam, kao i za ubistvo Jordanca u Iraku.

Jordan se u utorak zarekao na odmazdu i osvetu ubijanja Kassasbeha, nekoliko sati nakon što je stravični videosnimak objavljen na internetu.

Na snimku se vidi 26-godišnji pilot aviona F-16 zapaljen u kavezu.

Ovaj snimak, do sada najbrutalniji u seriji strašnih snimaka ISIL-ovog ubijanja talaca, izazvao je globalne osude i nove pozive na jaču međunarodnu akciju protiv ove sunitske grupe.

Jordan, ključni saveznik Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku, jedna je od pet država koje su pristupile koaliciji, na čelu sa SAD-om, koja izvodi zračne udare protiv ISIL-a u Iraku i Siriji.

Međunarodne osude

Al-Azhar, prestižni sunitski centar za izučavanje, pozvao je na ubijanje i razapinjanje boraca ISIL-a, izrazivši zgražanje zbog ubistva jordanskog pilota.

U saopćenju, koje je uslijedilo nakon što je Kassasbeh živ spaljen, centar iz Kaira je pozvao na „ubijanje, razapinjanje i odsjecanje ekstremiteta boraca ISIL-a“.

Jordanski kralj Abdullah II, koji je bio u posjeti Washingtonu kada je objavljen snimak, obratio se naciji putem državne televizije.

Poglavar, koji je nekada bio vojnik, opisao je Kassasbeha kao heroja i kazao kako će se boriti protiv ISIL-a.

Na osvetu su se zarekli i jordanska vojska i Vlada, a Momani je kazao: “Odgovor Jordana će potresti zemlju. Ko god sumnja u jedinstvo jordanskog naroda, mi ćemo mu dokazati da je u krivu.”

Američki predsjednik Barack Obama, koji je bio domaćin kralju Abdullahu u Ovalnom uredu, predvodi međunarodne osude ubistva, istakavši “kukavičluk” ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije