Jordanski kralj Kushneru: Mirovni plan mora uključiti državu Palestinu

Jared Kushner je u junu predstavio ekonomske aspekte plana, ali nisu objavljeni dijelovi koji se tiču ključnih pitanja (EPA)

Jordanski kralj Abdullah II pozvao je danas na osnivanje nezavisne države Palestine na sastanku u Ammanu sa visokim savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jaredom Kushnerom.

Kralj i Kushner razgovarali su o kontroverzom američkom planu za izraelsko-palestinski mir na početku njegove turneje po Bliskom istoku. 

Oni su diskutovali o „naporima da se riješi izraelsko-palestinski sukob“, navedeno je u dvorskom saopštenju, prenosi agencija Beta.

Nakon posjete Jordanu, Kushner je otputovao u Izrael, gdje će se sastati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom. 

Kushner je u junu na konferenciji u Bahreinu predstavio ekonomske aspekte plana kojim se predviđa ulaganje 50 milijardi dolara u stagnirajuću palestinsku ekonomiju. 

Do sada, međutim, nisu objavljeni dijelovi plana koji se tiču ključnih pitanja kao što je  potencijalno nezavisna palestinska država, kontrola Izraela nad Zapadnom obalom, sudbina Jerusalema i takozvano pravo na povratak Palestinaca u domove iz kojih su pobjegli ili su otjerani nakon stvaranja jevrejske države 1948. godine. 

Palestinska država se ne spominje

Trump je u decembru 2017. godine priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, a njegov zet Kushner je nagovijestio da se u planu ne spominje palestinska država. 

Palestinci su ekonomski dio plana glatko odbacili, označivši ga kao pokušaj da budu podmićeni da se odreknu svojih prava. 

Za vrijeme sastanka sa Kushnerom, kralj je naglasio potrebu da se “postigne pravedan i trajan mir kako bi se osiguralo osnivanje nezavisne palestinske države s istočnim Jeruslemom kao glavnim gradom, koja će živjeti u miru i sigurnosti pored Izraela“, naveo je predstavnik dvora.

Jordanski monarh je rekao da svaki mirovni plan mora biti zasnovan na rješenju decenijskog sukoba po modelu dvije države. To rješenje podržava veći dio međunarodne zajednice. 

U Jordanu živi 9,5 miliona stanovnika, a više od polovine  je palestinskog porijekla.

Izvor: Agencije