Jordan se distancirao od Saudijske Arabije i obnovio veze s Katarom

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sa kraljem Abdullahom II u aprilu (AFP)

Jordan i Katar obnovili su diplomatske odnose imenovanjem ambasadora, dvije godine nakon što je Amman, pod pritiskom bloka koji predvodi Saudijska Arabija, prekinuo odnose sa Dohom.

U junu 2017., Jordan je opozvao ambasadora u Kataru, svrstavši se na stranu Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Bahreina, koji su Dohu nametnuli kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu.

Ranije ove sedmice, Al Jazeera Arabic je objavio informaciju da je Katar za ambasadora u Jordanu imenovao šejka Sauda bin Nassera Al Thanija, člana kraljevske porodice, dok je Amman sa svoje strane ulogu ambasadora povjerio visokorankiranom diplomati Zaidu Al Louziju.

Nakon početka ekonomske krize i nereda u junu 2018. godine, Katar je priskočio u pomoć Jordanu, paketom ekonomske pomoći od 500 miliona dolara, dok je ponudio 10.000 radnih mjesta za jordanske građane.

Katar je dom desecima hiljada obučenih jordanskih radnika čiji prihodi pomažu ekonomiji njihove zemlje.

‘Kurs prema Kataru i Turskoj’

Taj potez smatra se dijelom katarske diplomatije „soft power“, kojom Doha pokušava odvući Jordan od svojih zaljevskih suparnika.

Majed al-Ansari, profesor političke sociologije na Univerzitetu Katar, tvrdi da obnavljanje diplomatskih odnosa pokazuje da Jordan usmjerava kurs više prema Kataru i Turskoj, naročito kada je riječ o palestinsko-izraelskom konfliktu, kao i potrebi za katarskom finansijskom pomoći.

Jordan je pod intenzivnim pritiskom Saudijske Arabije i UAE-a, koji za svoju pomoć Ammanu zauzvrat traže političke ustupke, poput onog da se podrži američki plan o rješenju palestinsko-izraelskog sukoba, koji ne nudi rješenje u formiranju dvije odvojene države.

„To je moralo biti ponižavajuće za ponosnu zemlju kao što je Jordan. Oni osjećaju da su pod prijetnjom Saudijske Arabije i UAE-a, a najnoviji potez je znak da Jordan više ne osjeća da mu je u interesu da odbija od sebe ekonomske velesile kao što je Katar“, dodao je Ansari.

Izvor: Al Jazeera