Johnson: Većina u Parlamentu ne želi raspad Velike Britanije

Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu (Arhiva)

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u utorak da se većina u Parlamentu želi oduprijeti pozivima na raspad Ujedinjenog Kraljevstva, misleći na škotske zastupnike, koji traže novi referendum o nezavisnosti Škotske.

“Većina časnih zastupnika u ovom domu vjeruje da se trebamo oduprijeti pozivima onih koji žele raspad Ujedinjenog Kraljevstva. Kao Parlament Ujedinjenog Kraljevstva, trebali bismo uljudno i dostojanstveno braniti to partnerstvo i tu uniju”, poručio je on Parlamentu nakon izborne pobjede prošle sedmice.

Pozivi za novi referendum za nezavisnost Škotske sve su jači nakon Johnsonove pobjede na vanrednim parlamentarnim izborima i izglednog Brexita, protiv kojeg je većina Škota glasala.

Škoti glasali protiv izlaska iz EU-a

Škotska premijerka Nicola Sturgeon prije nekoliko dana izjavila je da Škotska ne može biti zarobljena u Velikoj Britaniji protiv svoje volje i ponovila da joj uspjeh njene Škotske nacionalne stranke (SNP) na vanrednim izborima daje mandat za novi referendum o nezavisnosti.

Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su prije tri godine na referendumu o izlasku iz Evropske unije glasali protiv.

Nezavisno od toga, britanski zastupnici u utorak su ponovo izabrali laburista Lindsayja Hoylea za predsjedavajućeg Parlamenta nakon što se obavezao da će biti nepristran i pošten u ulozi moderatora, za razliku od njegovog prethodnika Johna Bercowa, koji je optužen da je kršio pravila da bi pomogao protivnicima Brexita.

Hoyle je prvi put izabran u novembru, nešto prije nego što je Parlament raspušten na pet sedmica pred opće izbore.

Izvor: Agencije