Johnson: Putin je vjerovatno naredio trovanje špijuna

Boris Johnson je tvrdio da Velika Britanija Evropskoj uniji sedmično daje 400 miliona eura (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson tvrdi da je Vladimir Putin vrlo vjerovatno naredio upotrebu nervnog gasa u napadu na bivšeg špijuna.

“Problem koji imamo nije uperen protiv ruskog naroda niti Rusa koji žive ovdje. Nemamo ništa protiv njih. Ne smije postojati ‘rusofobija’ zbog posljednjih dešavanja. Mi se sporimo s Putinovim Kremljom i njegovom vrlo vjerovatnom naredbom da upotrijebi nervni gas na ulicama Velike Britanije, na ulicama Evrope, prvi put nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Johnson.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da će Rusija protjerati britanske diplomate kao odgovor na odluku Velike Britanije da otkaže gostoprimstvo za 23 člana osoblja ruske ambasade u Londonu, istovremeno nazvavši britanskog ministra odbrane Gavina Williamsona osobom kojoj “možda nedostaje obrazovanja”.

Lavrov je to rekao odgovarajući na pitanje izvještača britanske agencije sa samita o Siriji u kazahstanskoj prijestonici Astani.

“Hoćemo, naravno”, rekao je Lavrov u odgovoru o protjerivanju britanskih diplomata iz Moskve, ne iznoseći detalje, prenosi Reuters.

Prokomentarisao je i izjavu britanskog ministra odbrane Gavina Williamsona, koji je ranije ove sedmice poručio Rusiji da “ode i ušuti”.

“Možda mu nedostaje obrazovanja”, rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Kazahstanu.

Rusija nudi dijalog

Lavrov je dodao da je Rusija prestala obraćati pažnju na optužbe iz Britanije vezane za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj, za koje ruske vlasti negiraju odgovornost.

Prethodno je njegov zamjenik, Sergej Rjabkov, izjavio da Moskva očekuje da Velika Britanija, SAD i njihovi partneri uskoro preduzmu nove korake protiv Rusije u vezi s trovanjem Skripala.

“Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Washingtonu”, poručio je Rjabkov, prenosi Reuters, pozivajući se na RIA Novosti.

Britanska agencija sinoć je izvijestila o grafitima ispisanim na ulici u blizini ruske ambasade u Londonu, s porukama kojima se ironično kritikuje Rusija povodom napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta. Na jednom od grafita pisalo je: “Večerajte u ruskoj ambasadi – na meniju tjestenina s polonijem.”

Među “prijedlozima za večeru” jesu i “špagete sa sarinom” i “novičokolada”, prenosi Reuters uz pojašnjenje da Britanija i Rusija razmjenjuju javne uvrede povodom upotrebe nervnog agensa “novičoka” protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u engleskom gradu Salisburyju.

Podrška Australije

Australijski premijer Malcolm Turnbull pridružio se britanskoj premijerki Theresi May u osudi napada na bivšeg ruskog špijuna na jugozapadu Engleske.

Downing Street danas je saopćio da su May i Turnbull razgovarali o pokušaju ubistva 66-godišnjeg bivšeg špijuna i njegove 33-godišnje kćerke.

May je rekla da je u pitanju “nezakonita upotreba sile od ruske države, usmjerena protiv Velike Britanije”.

Australijski premijer izrazio je “solidarnost s Britanijom” i podržao britanski odgovor na napad.

Izvor: Agencije