Johnson poslao nepotpisano pismo EU tražeći odgodu Brexita

Johnson je ranije obećao da će izvesti zemlju iz Unije do 31. oktobra (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson poslao je u subotu nepotpisano pismo Evropskoj uniji tražeći odgodu Brexita, ali je također poslao drugu poruku u kojoj kaže da on osobno ne želi produljenje, rekao je vladin izvor, prenosi Hina.

Johnsona je primorao zakon, koji su njegovi oponenti usvojili prošlog mjeseca, da zatraži produženje trenutnog roka za Brexit s 31. lioktobra na 31. januar nakon što su zastupnici ranije u subotu spriječili njegov pokušaj da se usvoji sporazum o odlasku iz Evropske unije.

Izvor iz vlade rekao je da je Johnson poslao ukupno tri pisma Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća: fotokopiju teksta na koji ga je zakon, poznat kao Bennov zakon, prisilio da ga napiše, zatim popratnu zabilješku britanskog izaslanika za EU, i treće pismo u kojem kaže da on nije za produženje roka.

“Jasno sam, od kada sam postao premijer, a i danas u parlamentu, iznio svoje viđenje, i stav vlade, da bi daljnje produženje naštetilo interesima Ujedinjenog Kraljevstva i našim EU partnerima, kao i odnosima između nas”, rekao je Johnson u trećem pismu, koje je na twitteru objavio briselski dopisnik Financial Timesa.

Tusk primio Johnsonov zahtjev

Johnson je rekao da je bio uvjeren da će se postupak usvajanja zakonodavstva o Brexitu u britanskom parlamentu završiti prije 31. loktobra, navodi se u pismu.

Tusk je potvrdio da je primio Johnsonov zahtjev.

“Sada ću započeti konzultacije s čelnicima EU-a o tome kako reagirati”, rekao je na Twitteru.

Johnson se nadao da će ove subote zastupnici podržati sporazum o razvodu koji je dogovorio s čelnicima EU-a prošle sedmice i tako nakon tri godine izaći iz slijepe ulice nastale poslije referenduma kojim je 2016. izglasano napuštanje Unije.

Umjesto toga, zastupnici su sa 322 glasa za i 306 protiv prihvatili amandman koji je naglavačke okrenuo Johnsnovo planirano finale, obvezavši ga da od EU-a traži odgodu, te pruživši šansu protivnicima da onemoguće Brexit.

Johnson je ranije obećao da će izvesti zemlju iz Unije do 31. oktobra, i da će radije biti “mrtav u jarku”  nego što će zatražiti bilo kakvo produženje, ne objasnivši kako bi to učinio istovremeno se pridržavajući Bennovog zakona.

Izvor: Agencije