Johnson poručio Corbynu: Ili me svrgnite, ili se držite po strani

Ako želite izbore, osigurajte odlaganje Brexita, poručio je Jeremy Corbyn Borisu Johnsonu (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson poručio je opozicionoj Laburističkoj partiji i njenom lideru Jeremyju Corbynu da ga pokušaju svrgnuti sa vlasti, ili da se drže po strani i dozvole njegovoj vladi da obavi do kraja izlazak Velike Britanijie iz Evropske unije.

“Ovaj Parlament mora ili se držati po strani ili osigurati izglasavanje nepovjerenja [vladi] i konačno dočekati dan kada će se obračunati s glasačima”, rekao je on u govoru koji je pratila galama ostalih zastupnika, prenosi Reuters.

Corbyn je na to odgovorio Johnsonu da bi se, prije svega, trebao pobrinuti za osiguravanje odlaganja Brexita kako bi dobio podršku za nove izbore.

Škotska: Eliminirati prijetnju

“Vrlo je jednostavno – ako želite izbore, osigurajte odlaganje [Brexita] i hajde da onda imamo izbore”, poručio je Corbyn Johnsonu, koji se u London vratio ranije iz New Yorka, sa zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, kako bi prisustvovao zasjedanju britanskog Parlamenta.

Glasnogovornik Škotske nacionalne partije Ian Blackford izjavio je da britanski Parlament treba ukloniti Johnsona i eliminirati prijetnju od izlaska Velike Britanije iz EU-a bez dogovora, prije nego što ta stranka pristane na održavanje parlamentarnih izbora.

“Kad uklonimo premijera, uklonimo prijetnju od Brexita bez dogovora, ljudi moraju kazati svoje mišljenje na općim izborima što prije”, rekao je on u Parlamentu, prenosi Reuters.

Britanski Parlament ponovo zasjeda, nakon što je Vrhovni sud Velikw Britanije presudio da je suspenzija na inicijativu premijera Johnsona bila nezakonita.

Izvor: Agencije