Johnson odbio zahtjev Škotske za novi referendum o nezavisnosti

Vladajuća Škotska nacionalna stranka i njena čelnica Nicola Sturgeon zagovaraju otcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva (Reuters)

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson odbio je u utorak zahtjev škotske vlade za pokretanje procesa organiziranja novog referenduma o nezavisnosti te regije od Velike Britanije.

Johnson je uputio pismo škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon u kojem navodi da je pomno analizirao zahtjev za prenos ovlasti za organiziranje referenduma s britanskog na škotski parlament, prenijela je Anadolija.

Šef britanske vlade istakao je da je 2014. godine u Škotskoj održan referendum i da su se građani izjasnili da žele ostati u zajedničkoj državi.

Glasali za ostanak u EU-u

“Britanska vlada i dalje će poštivati tu demokratsku volju škotskog naroda i zato ne mogu odobriti prenos ovlasti koji može dovesti do organiziranja novog referenduma”, poručio je Johnson.

Pozvao je škotske vlasti na saradnju u jačanju ekonomije i međunarodne pozicije Ujedinjenog Kraljevstva.

Vladajuća Škotska nacionalna stranka (SNP) i njena čelnica Sturgeon zagovaraju otcjepljenje te zemlje od Ujedinjenog Kraljevstva, u čijem su sastavu još Engleska, Vels i Sjeverna Irska.

Sturgeon tvrdi da je referendum 2014. rezultirao većinskim izglasavanjem ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je druga strana zastrašivala birače da bi secesija značila i izlazak Škotske iz Evropske unije.

Dalje tvrdi da se Brexitom mijenja situacija na terenu i da su se stekli uvjeti za novi referendum.

Škotska premijerka izjavila je kasnije u utorak da nije iznenađena odgovorom britanskog premijera, ali da “on neće proći”.

‘Demokratija će prevagnuti’

“Iako današnji odgovor nije bio iznenađenje – zaista smo ga očekivali – on neće proći”, navela je Sturgeon, koja je rekla da “nije politički održivo za bilo koju vladu u Westminsteru da stane na put pravu naroda Škotske da odluči o svojoj budućnosti i da nastoji blokirati demokratski mandat za održavanje referenduma o nezavisnosti”.

Najavila je da će Vlada Škotske kasnije ovog mjeseca objaviti koji su joj sljedeći koraci, ističući da će “demokratija prevagnuti”.

Birači u Ujedinjenom Kraljevstvu izglasali su na referendumu 2016. izlazak te zemlje iz EU-a, međutim, Škoti su većinski glasali za ostanak u tom bloku.

Izvor: Agencije