Johnson neće biti optužen zbog veze s američkom preduzetnicom

Johnson je odbacio optužbe te rekao da je sve učinjeno po pravilima i da nema sukoba interesa (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson neće biti krivično gonjen zbog povezanosti s američkom preduzetnicom s kojom je možda bio u vezi, objavilo je u četvrtak britansko policijsko posmatračko tijelo.

Nezavisni ured za policijsko vladanje (IOPC) prošlog septembra pokrenuo je istragu nakon medijskih navoda da Johnson, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Londona, nije izvijestio o svojim vezama sa Jennifer Arcuri, koja je primila hiljade funti javnog novca i učestvovala u službenim putovanjima.

Johnson je odbacio te optužbe i rekao da je sve učinjeno po pravilima i da nema sukoba interesa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sponzoriranje i misije

Direktor IOPC-ja Michael Lockwood rekao je kako nema dokaza da je Johnson utjecao na isplate Arcuri ili njeno učešće u poslovnim putovanjima.

No, također je kazao da “postoje dokazi koji sugeriraju da su zvaničnici koji su donosili odluke o sponzoriranju i učešću na misijama vjerovali da Johnson i Arcuri imaju blizak odnos i da je to utjecalo na njihovu odluku”.

Johnsonom se IOPC bavio jer je aktuelni premijer kao gradonačelnik od 2008. do 2016. bio i čelnik gradskog ureda za policiju i kriminal.

Johnsonov glasnogovornik pozdravio je činjenicu da je “ta politički motivirana žalba odbačena”, dodavši da je to bio gubitak vremena za policiju.

Prijava IOPC-ju bila je motivirana činjenicom da je Innotech, tadašnja firma Jennifer Arcuri, primila 11.500 funti od gradonačelnikove agencije za promociju London & Partners za dva događaja iz 2013. i 2014.

Arcuri je tada učestvovala u trgovinskoj misiji u Singapuru i Maleziji posredstvom jedne od svojih firmi Playbox iako je početna aplikacija preko Innotecha bila odbačena.

‘Odbacio je poput gremlina’

Arcuri je, nakon medijskih napisa, u televizijskim razgovorima kazala da su ona i Johnson imali “veoma poseban odnos” te da su se zbližili zbog ljubavi prema klasičnoj književnosti, ali i da je on nikad nije favorizirao u poslovima.

Više je puta odbila reći jesu li bili u vezi, ali je rekla da ju je odbacio poput “gremlina” nakon što su mediji pisali o njihovom odnosu.

IOPC je objavio da je “možda bila riječ o vezi” između sadašnjeg britanskog premijera i američke preduzetnice. 

Gradska skupština Londona najavila je da će nastaviti s istragom te teme.

Izvor: Agencije