Johnson: Napad na Skripalja povezan s Putinovom pobjedom

Boris Johnson je tvrdio da Velika Britanija Evropskoj uniji sedmično daje 400 miliona eura (Arhiva)

Rusija je u srijedu rekla da iza hemijskog napada na Juliju Skripaljevu, kćerku Sergeja Skripalja, možda stoji Britanija, a britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da bi vrijeme napada na bivšeg ruskog špijuna moglo biti povezano s izborima koje je dobio Vladimir Putin. 

“Logika upućuje na samo dvije mogućnosti”, rekao je na sastanku s ministrima vanjskih poslova u Moskvi predsjednik Odjela za neširenje oružja i njegovu kontrolu ruskog Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Jermakov.

“Ili britanske vlasti nisu u stanju zagarantovati sigurnost od takvih, mogli bismo reći, terorističkih napada na vlastitom tlu, ili su direktno ili indirektno, a ističem da nikoga ne optužujem, organizovale napad na ruskog državljanina”, rekao je Jermakov.

‘Putin želi pažnju domaće javnosti’

Johnson je na odboru zastupnika rekao da bi “vrijeme napada na Skripalja moglo biti povezano s nedavno održanim predsjedničkim izborima u Rusiji. A mnogim nedemokratski orijentisanim ličnostima suočenim s izborima ili nekim kritičnim političkim trenutkom potreban je neprijatelj kojim će plašiti javnost”, smatra Johnson. 

On vjeruje i da ruski predsjednik želi prouzrokovati nevolje gdje god može kako bi Rusiju, nakon raspada Sovjetskog saveza, prikazao ponovo moćnom. 

“Mislim da je Vladimir Putin svjestan toga da je Rusija pretrpjela poraz, pa želi prouzrokovati nevolje gdje god može”, rekao je zastupnicima, dodavši da Britanija ne želi novi Hladni rat.

“Njegova glavna publika u ovom slučaju nismo mi. On želi privući pažnju domaće javnosti, koja nakon svih poniženja što ih je doživjela želi da Rusija bude ponovo moćna”, kazao je britanski ministar.

Izvor: Agencije