Johnson najavio nove mjere, Britanija na opasnoj prekretnici

Johnson upozorio da će biti uvedene i "značajno oštrije restrikcije", ako to bude neophodno (EPA)

Velika Britanija je stigla na opasnu prekretnicu u borbi protiv korona virusa, upozorio je u utorak uveče u parlamentu britanski premijer Boris Johnson, predstavljajući nove mjere koje bi u toj zemlji mogle da ostanu na snazi šest mjeseci.

Johnson je najavio i moguće angažovanje vojske u podršci provođenju i kontrolisanju mjera u borbi protiv širenja korona virusa, prenosi Tanjug.

On je pozvao građane da, ako su u mogućnosti, rade od kuća, a već od četvrtka barovi i restorani morat će da se zatvaraju u 22 sata i da goste služe samo za stolovima.

Prema novim pravilima, osoblje u prodavnicama će morati da nosi maske, u suprotnom je predviđena kazna do 200 funti.

Od ponedjeljka, 28. septembra, broj prisutnih na svadbama biće ograničen na 15, dok će na sahranama moći da bude najviše 30 ljudi.

Sportovi u zatvorenom moći će da se upražnjavaju samo u grupama od najviše šest osoba, a odložen je do daljeg i povratak gledalaca na sportske događaje.

Prema riječima premijera, škole, fakulteti i prodavnice ostat će otvoreni, prenosi BBC.

Johnson je govoreći u Donjem domu parlamenta istakao da su nova pravila “brižljivo procijenjena” kako bi se maksimalno smanjio reprodukcioni broj kojim se mjeri brzina širenja virusa, a da se istovremeno nanese minimalna šteta svakodnevnom životu građana.

Naveo je da nikako neće biti povratka na potpuni karantin iz marta, niti opštih instrukcija za ostajanje kod kuće.

Mogućnost da podršku pruži i vojska

Johnson je upozorio da će biti uvedene i “značajno oštrije restrikcije”, ako to bude neophodno.

Najavio je da će vlada policiji i lokalnim vlastima osigurati dodatna sredstva kako bi proveli mjere, a da postoji mogućnost i da podršku pruži i vojska.

“Zadržavamo pravo da rasporedimo veću silu sa znato restriktivnijim mjerama”, rekao je Johnson zastupnicima.

Prema njegovim riječima, “slični koraci” u suzbijanju širenja virusa biće poduzeti širom Velike Britanije, nakon što je o tome danas razgovarao sa liderima Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon ranije je najavila ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, a ta mjera važit će i u Velsu.

U Škotskoj će biti zabranjene i kućne posjete.

Nove mjere se uvode dan nakon što su su zdravstveni stručnjaci upozorili da će se Britanija suočiti sa eksponencijalnom rastućom stopom smrtnosti u roku od nekoliko sedmica, ako se ne poduzmu hitne mjere.

Predviđanja su da će, ako se to dogodi, u Velikoj Britaniji do novembra dnevno biti 50.000 novooboljelih i 200 preminulih.

Velika Britanija bilježi više od 6.000 novooboljelih dnevno, a broj prijema u bolnice se udvostručuje na svakih osam dana.

Do sada je u toj državi preminulo najviše osoba u Evropi, 41.788, dok je 398.625 oboljelo.

Izvor: Agencije