Johnson: Moramo krenuti dalje i pobijediti COVID-19

U britanskoj javnosti podigla se velika bura oko Johnsonovog saradnika Dominica Cummingsa, za koga je utvrđeno da je prekršio mjeru karantina (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson pokušavao je u parlamentu smiriti zastupnike koje su razbjesnila putovanja specijalnog savjetnika Dominica Cummingsa dok je na snazi bila zabrana kretanja.

Zastupnici su jednoglasni u osudi, a dodatno su ih potakle poruke birača ogorčenih postupcima specijalnog savjetnika. Pitaju se stavlja li premijer javno zdravstvo u drugi plan kako bi spasio glavu svog savjetnika, smatranog mozgom kampanje za Brexit, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zastupnici, među kojima i oni njegove Konzervativne stranke, pitanjima su “izrešetali” konzervativnog čelnika dok je on, ponekad i zamuckujući, pokušavao odbraniti svoje stajalište pred parlamentarnim odborom.

“To je veoma frustrirajuća epizoda i potpuno razumijem ogorčenje javnosti”, rekao je Johnson, priznajući da je riječ o propustu, te dodao da je “vrijeme da se pređe na druga pitanja i koncentrira na borbu protiv korona virusa”.

Bez istrage u periodu pandemije

“Rekao sam što sam imao o tom pitanju”, napomenuo je Johnson i dodao da neće biti istrage o tom pitanju jer nije dobro vrijeme da se ona pokreće usred borbe protiv COVID-a 19.

U britanskoj javnosti podigla se velika bura oko Dominica Cummingsa, za koga je utvrđeno da je prekršio mjeru karantina kad je išao u posjetu porodici u grad udaljen 260 kilometara od Londona.

Nisu bila uvjerljiva njegova objašnjenja da je otišao roditeljima u Durham, 400 kilometara od Londona, jer se bojao da je zaražen korona virusom i tražio rješenja za čuvanje djeteta.

Propustio se izviniti i reći da mu je žao, što je loše primljeno, kao i njegovo drugo putovanje četrdesetak kilometara automobilom.

Ta afera pet dana ne silazi s naslovnica novina iako Johnson tvrdi da su neke optužbe potpuno lažne.

Četrdesetak konzervativnih zastupnika traži Cummingsov odlazak, a jedan državni sekretar podnio je ostavku u utorak.

“Afera ‘Cummings’ snažno je odjeknula u javnosti i brzo je imala negativne posljedice na podršku vladi i premijeru”, rekao je Tim Bale, profesor politike na londonskom Univerzitetu “Queen Mary”. “Postoji opasnost da će ta afera učvrstiti sumnje britanskih birača da Konzervativna stranka više brine za svoje bogate prijatelje nego za obične ljude.”

Izvor: Agencije