Johnson kaže da je dogovor s EU-om daleko od izvjesnog

Neslaganja i dalje postoje kad je riječ o garancijama za pravedno tržišno takmičenje i ribarstvo (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u utorak svoje najviše ministre da je dogovor s Evropskom unijom o trgovini daleko od izvjesnog, ali i izrazio uvjerenost da će Britanija u svakom slučaju prosperirati.

S obzirom na to da je preostalo još malo više od šest sedmica prije isteka prelaznog razdoblja, dvije strane međusobno se pozivaju da promijene stajališta kako bi se omogućilo sklapanje sporazuma koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilion američkih dolara na godinu.

Obje strane ističu da je postignut napredak, ali nije jasno jesu li spremne na ustupke i kakve dok pregovori ulaze u završnicu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neslaganja i dalje postoje kad je riječ o garancijama za pravedno tržišno takmičenje i ribarstvo.

‘Britanija će prosperirati’

Johnson je na sastanku kabineta rekao da se njegova pozicija nije promijenila.

“Želimo dogovor, ali ne po cijenu naših temeljnih načela koji se tiču suvereniteta i kontrole nad našim zakonima, granicama, novcem i našom ribom”, rekao je njegov glasnogovornik.

“Naporno radimo da pronađemo rješenja koja će u cijelosti poštivati britanski suverenitet, ali daleko je od izvjesnog da će dogovor biti moguć, a vremena je jako malo”.

Johnson je izrazio uvjerenost da će Britanija prosperirati čak i ako njegovi pregovarači ne uspiju dogovoriti sporazum.

Takav scenarij potresao bi finansijska tržišta i poremetio osjetljive lance opskrbe u Evropi i šire, u vrijeme dok se pogoršava ekonomska kriza zbog pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije