Johnson Ircima: Želim dogovor o Brexitu

Johnson i Varadkar izdali su zajedničko saopćenje u kojem su istakli da je susret bio 'pozitivan i konstruktivan' (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da želi sporazum o Brexitu 18. oktobra i da nije obeshrabren pokušajima parlamenta da blokira izlaz iz Unije bez dogovora.

Govoreći u Irskoj tokom susreta s kolegom Leom Varadkarom, rekao je da donosi ideje kako da se riješi pitanje “backstopa” s irskom granicom, ali da ne treba danas očekivati rješenje, prenosi Tanjug.

“Imam jasnu poruku. Želim sjesti s tobom, Leo, i da dođemo do dogovora, dobrog dogovora”, rekao je Johnson.

“Poput tebe, ja sam pažljivo ocijenio posljedice i za našu zemlju i za vas ako ne postignemo dogovor. Da, Britanija bi mogla to učiniti i proći kroz to, ali nema sumnje da bi ishod bio neuspjeh, za koji bismo svi bili odgovorni”, rekao je Johnson.

‘Pozitivan susret’

Dodao je da to treba biti urađeno zbog, kako je rekao, “posla, poljoprivrednika i miliona običnih ljudi koji računaju na nas da iskoristimo kreativnost da postignemo dogovor”.

Johnson i Varadkar nakon sastanka su izdali zajedničko saopćenje u kojem su istakli da je susret bio “pozitivan i konstruktivan”.

Kako su naveli u saopćenju, uspostavljena je zajednička osnova, ali ostaju važni nedostaci, prenosi AP.

Najprije su se sastali privatno na doručku, a zatim nastavili razgovor sa svojim delegacijama o tome kako da se riješi pitanje granice s Irskom kad Britanija napusti Evropsku uniju.

Dogovoreno je i da se ponovo sastanu u bliskoj budućnosti.

Izvor: Agencije