Johnson informisan da su Bidenove šanse za pobjedu veće od 85 posto

Times piše kako su u johnsonovoj vladi "otpisali" Trumpa (Arhiva)

Ured britanskog premijera zatražio je od ministara da uspostave odnose s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom, za kojeg smatra da ima veće šanse za pobjedu na izborima nego Donald Trump.

O tome je izvijestio i britanski list The Times, koji navodi da su ispitivanja privatnih anketa i kompjuterski modeli u septembru dali šanse veće od 70 posto da će Biden pobijediti sa više glasova, te da su Trump i njegova stranka na putu do ostvare povijesni trostruki poraz nakon kojeg će demokrati preuzeti kontrolu nad Bijelom kućom, Senatom i Zastupničkim domom.

List dodaje da su podaci predani britanskom premijeru Borisu Johnsonu ovog vikenda davali 85 posto šansi Bidenovoj pobjedi nad Trumpom, što je povećanje od 15 posto u odnosu na ranija predviđanja.

Otpisivanje Trumpa

Iako je Johnson razgovarao s Trumpom prošle sedmice, poželivši mu uspjeh na izborima, jedan istaknuti član Konzervativne stranke je izjavio za Times: “Oni u britanskoj vladi su sada otpisali Trumpa”.

Britanski list također navodi da je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab nedavno posjetio Sjedinjene Američke Države i sastao se s Nancy Pelosi, predsjednicom Zastupničkog doma, i drugim ličnostima u Kongresu. Također je razgovarao s Chrisom Coonsom, najbližom osobom Bidenu u Senatu, kao i Richardom Nealom, kongresmenom koji se smatra “moćnim posrednikom na Capitol Hillu”.

Bidenovi savjetnici

List dodaje da se Karen Pierce, britanska ambasadorica u Washingtonu, počela dodvoravati Tonyju Blinkenu i Jakeu Sullivanu, Bidenovim savjetnicima za vanjsku politiku, za koje se očekuje da će preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova i savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Napeta vožnja

Times je izvijestio da Johnsonova vlada očekuje napetu vožnju ako Biden pobijedi, koji je prošlog mjeseca na Twitteru objavio da neće dopustiti nikakav trgovinski sporazum između Britanije i Amerike ako je Sjeverna Irska “žrtva britanskog izlaska iz Evropske unije”.

Diplomate kažu da će Biden biti hladan prema Johnsonu zbog njegovih komentara o bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami tokom referenduma o Brexitu 2016. godine, u kojima je kritizirao “nenaklonost  predsjednika s kenijskim korijenima prema Britanskom carstvu”.

Kazna za laskavce  

Times je citirao riječi jednog diplomate, ne spominjući mu ime, da “demokrate vide Trumpa kao stravičnog i odvratnog i da će kaznit one koji mu laskaju… Angela Merkel to nije učinila, a Macron je to učinio na početku. Demokrati ne vole baš Brexit.”

Britanski diplomati u Americi obavijestili su svoju vladu da će Biden vjerovatno dati prednost trgovinskom sporazumu s Evropskom unijom nad bilateralnim sporazumom s Britanijom.

Izvor: Agencije