Johnson i Trump kritikovali kineski zakon o Hong Kongu

Lideri su rekli da je kineski plan nametanja zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu protivan Kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik SAD-a Donald Trump ocijenili su da bi kineski plan donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong mogao potkopati autonomiju te teritorije, javlja Reuters.

Kineski parlament izglasao je nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti koji bi, strahuju demokratski aktivisti i diplomati, mogao narušiti autonomiju Hong Konga i njegov status finanaijskog središta Azije, prenosi Hina.

“Lideri su rekli da je kineski plan nametanja zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu protivan njihovim (kineskim) obavezama po Kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji te će potkopati autonomiju Hong Konga i okvir ‘jedna zemlja dva sistema'”, stoji u saopćenju koje je objavio ured britanskog premijera nakon telefonskog razgovora Trumpa i Johnsona.

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Australija, Kanada i EU kritikovali su potez Pekinga.

O sastanku na vrhu grupe G7 i telekomunikacijskoj sigurnosti

Johnson i Trump razgovarali su i o važnosti održavanja uživo sastanka na vrhu grupe G7 koji bi se trebao se održati u SAD-u. Također su razgovarali o telekomunikacijskoj sigurnosti, stoji u saopćenju, ali se ne navode detalji.

SAD traži od svojih saveznika da onemoguće, zbog sigurnosnih razloga, sudjelovanje kineske kompanije Huawei u razvijanju infrastrukture za 5G mrežu.

Washington tvrdi da je Huawei usko povezan s kineskim vlastima.

Boris Johnson je početkom godine dao Huaweiju dozvolu za izgradnju infrastrukture za 5G mrežu, no u  maju su britanski mediji izvijestili da Johnson namjerava smanjiti ulogu kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija u britanskoj 5G mreži, .

Izvor: Agencije