Oglasi

Johnson: EU treba da odustane od 'backstopa'

Johnson je ocijenio da 'backstop' nanosi štetu suverenitetu Velike Britanije.
Johnson smatra da 'backstop' sprečava London da vodi trgovinsku politiku nezavisno od propisa EU-aEPA

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da bi Evropska unija trebalo da "odustane" od dogovorenog rješenja za irsku granicu u okviru sporazuma o Brexitu, takozvanog "backstopa", ako želi da izbjegne da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

"Ne želim da ne bude sporazuma. Kažem našim prijateljima u EU da ako ne žele Brexit bez sporazuma treba da izbace 'backstop' iz ugovora", rekao je on novinarima u avionu tokom leta na samit G7 u Biarritzu.

'Backstopom' se regulira pitanje granice između Irske, članice EU-a, i britanske Sjeverne Irske. To je jedna od glavnih tačaka neslaganja Londona i Brisela, prenosi Beta.

Suverenitet Britanije

Ta odredba predviđa da, u slučaju da se tokom prelaznog perioda ne dođe do boljeg rješenja, čitava Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s ostatkom EU-a da bi se izbjeglo uspostavljanje fizičke granice Irske i Sjeverne Irske.

Johnson je ocijenio da 'backstop' nanosi štetu "suverenitetu Velike Britanije" i sprečava London da vodi trgovinsku politiku nezavisno od propisa EU-a.

"Ako (predsjednik Evropskog vijeća) Donald Tusk ne želi da ostane zapamćen kao 'Gospodin Brexit bez sporazuma', treba da ima to na umu", dodaje je.

Tusk, koji se također nalazi u Biarritzu, izjavio je da je Evropska unija "uvijek spremna na saradnju" i izrazio nadu da Johnson ne želi da "uđe u historiju kao 'Gospodin bez sporazuma'".

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prilikom susreta s Johnsonom u četvrtak zauzeo čvrst stav o irskom pitanju i ocijenio da postojeći sporazum daje "neophodne garancije za očuvanje stabilnosti Irske i integritet jedinstvenog tržišta".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.