Johnson: Britanija se treba suprotstaviti nasilnicima iz Unije

Boris Johnson
Vlasti Londona obratile su se policijskoj službi koja bi trebala utvrditi postoje li elementi za pokretanje sudske istrage (EPA)

Velika Britanija bi se trebala suprotstaviti nasilnicima u Evropskoj uniji i izvršiti pritisak da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini, poput onog između Kanade i EU, poručio je bivši šef britanske diplomatije Boris Johnson, povećavajući tako pritisak na britansku premijerku Theresu May zbog Brexita.

On je u tekstu za list Telegraph ocijenio da su pregovori o Brexitu ušli u “trenutak krize” i da bi May trebala promijeniti taktiku, prenosi Reuters.

“Dođe trenutak kada se moraš suprotstaviti nasilnicima. Nakon više od dvije godine nemilosrdnog maltretiranja EU-a, vrijeme je da Velika Britanija pruži otpor”, naveo je Johnson.

Rješenje je ‘super Kanada’

Bivši šef britanske diplomatije smatra da postoji bolje rješenje, odnosno “super Kanada” sporazum, koji podrazumijeva da ne postoje tarife i kvote.

Iako je manje od šest mjeseci ostalo od izlaska Britanije iz EU-a, tokom najnovije runde pregovora u Briselu nije postignut dogovor o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije.

Pregovarači EU-a i Velike Britanije privremeno su prekinuli pregovore do sredine sedmice.

Izvor: Agencije