Oglasi

Johnson: Britanija se treba suprotstaviti nasilnicima iz Unije

Bivši šef britanske diplomatije kaže da su pregovori ušli u krizu i da bi premijerka Theresa May trebala promijeniti taktiku.
Johnson se još jednom založio za povlačenje Britanije iz EU sa 31. oktobra, sa ili bez sporazumaEPA - Arhiva

Velika Britanija bi se trebala suprotstaviti nasilnicima u Evropskoj uniji i izvršiti pritisak da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini, poput onog između Kanade i EU, poručio je bivši šef britanske diplomatije Boris Johnson, povećavajući tako pritisak na britansku premijerku Theresu May zbog Brexita.

On je u tekstu za list Telegraph ocijenio da su pregovori o Brexitu ušli u "trenutak krize" i da bi May trebala promijeniti taktiku, prenosi Reuters.

"Dođe trenutak kada se moraš suprotstaviti nasilnicima. Nakon više od dvije godine nemilosrdnog maltretiranja EU-a, vrijeme je da Velika Britanija pruži otpor", naveo je Johnson.

Rješenje je 'super Kanada'

Bivši šef britanske diplomatije smatra da postoji bolje rješenje, odnosno "super Kanada" sporazum, koji podrazumijeva da ne postoje tarife i kvote.

Iako je manje od šest mjeseci ostalo od izlaska Britanije iz EU-a, tokom najnovije runde pregovora u Briselu nije postignut dogovor o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije.

Pregovarači EU-a i Velike Britanije privremeno su prekinuli pregovore do sredine sedmice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.