‘Johns Hopkins’: U SAD-u 1.297 umrlih za 24 sata od COVID-19

Ukupan broj umrlih u SAD povećao se na 101.573, što je daleko najviše od svih zemalja zahvaćenih pandemijom (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak zabilježile novih 1.297 umrlih od korona virusa u protekla 24 sata, pokazuje dnevni izvještaj Univerziteta “Johns Hopkins”, objavljen u 20:30 sati po lokalnom vremenu (petak u 2:30 sati po srednjeevropskom vremenu).

Time je ukupan broj umrlih u SAD-u povećan na 101.573, što je daleko najviše od svih zemalja zahvaćenih pandemijom korona virusa i bolesti COVID-19, pošto je dan ranije pređen prag od 100.000 umrlih, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Od kraja februara, kada je od COVID-19 umrla prva žrtva u SAD-u, zabilježeno je više od 1,7 miliona zaraženih, pokazuju izvještaji Univerziteta “Johns Hopkins”, koja se neprestano osvježavaju.

Stručnjaci, među kojima i imunolog Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće, saglasni su ipak da su službeni brojevi najvjerovatnije manji od stvarnih.

Otvaranje povećava broj zaraženih

Glavni grad SAD-a Washington od petka će početi s postepenim ukidanjem restriktivnih mjera uvedenih zbog epidemije korona virusa, iako gradonačelnica Muriel Bowser upozorava kako će to najvjerovatnije rezultirati povećim brojem zaraženih, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Restoranima će biti dozvoljeno da primaju goste u baštama, frizerski saloni i berbernice će moći raditi u ograničenom kapacitetu, a prodavnice široke potrošnje moći će vršiti isporuku robe.

Saloni za manikir i pedikir, teretane i javna igrališta ostat će zatvoreni, a bit će zabranjeno i okupljanje više od deset ljudi.

Parkovi za pse, teniski tereni i tereni za golf će biti ponovo otvoreni, ali će javni bazeni ostati zatvoreni.

I dalje na snazi ostaje preporuka da se što više radi od kuće.

Washington je i dalje zabrinjavajuće područje, u tom gradu je registrirano više od 8.400 slučajeva korona virusa, dok je 445 stanovnika preminulo.

Izvor: Agencije