John Kerry u Kabulu posreduje nakon izbora

Nezavisna izborna komisija proglasila je Ghanija pobjednikom drugog kruga izbora u Afganistanu (AP)

Američki državni sekretar John Kerry stigao je u petak u Afganistan u pokušaju da posreduje u pronalasku rješenja nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji, a što su uzrokovale napetosti koje ugrožavaju mirovni proces.

Glasnogovornik State Departmenta Jeff Rathke izjavio je da će se Kerry sastati s dva predsjednička kandidata, Abdullahom Abdullahom i Ashrafom Ghanijem, kao i sa sadašnjim predsjednikom Hamidom Karzaijem i zvaničnicima Ujedinjenih naroda.

Nezavisna izborna komisija proglasila je Ghanija pobjednikom drugog kruga izbora, ozdržanog 14. juna, nakon što je, prema preliminarnom rezultatu, dobio 56,44 posto glasova, čime je za gotovo milion glasova u prednosti pred svojim suparnikom Abdullahom.

Odnos bi se, međutim, mogao promijeniti kada 22. jula budu objavljeni konačni rezultati izbora.

Abdullah, koji je dobio prvi krug, odbacio je privremeni rezultat, proglasivši ga “udarom” usmjerenim protiv afganistanskog naroda.

On tvrdi da rezultat nije tačan, jer nisu uzeti u obzir svi glasovi.

Susret u Američkoj ambasadi

U brizi da bi prenos vlasti u Afganistanu mogao prerasti u haos, Kerry je odlučio otputovati u Kabul, nakon što je tri dana u Pekingu s kineskim partnerima razmatrao sigurnosna, politička i ekonomska pitanja.

Nakon što je u ranim jutarnjim satima u petak stigao u Kabul, državni sekretar otišao je u Američku ambasadu, gdje će se susresti s Abdullahom, Ghanijem i zvaničnicima UN-a.

Kerry, koji poziva obojicu predsjedničkih kandidata da pokažu osobine čelnika u ovom kritičnom razdoblju za zemlju, prema riječima njegovog glasnogovornika, insistirat će na temeljitom razmatranju “svih razumnih sumnji u izbornu prevaru”, koje bi za posljedicu mogle imati reviziju izbornog procesa.

“Sjedinjene Američke Države ne podržavaju nijednog kandidata, ali podržavamo vjerodostojni i transparentni proces, koji uključuje sve snage, koji će potvrditi privreženost afganistanskog naroda demokratiji i koji će polučiti izbor predsjednika koji može dovesti do napretka i učinkovite vlasti u Afganistanu”, rekao je Rathke.

Washington smatra da rezultati izbora ne bi trebali biti objavljeni dok se ne prebroje svi glasovi.

Izvor: Agencije