John Kerry se oprostio od Senata

Senatoru Kerryju, koji je od 1985. predstavljao Massachusetts u Gornjem domu Kongresa, potvrđen je izbor za novog šefa State Departmenta.

Washington, John Kerry, Senat, Gornji dom, Oproštajni govor, State Department
Kerry je pozvao senatore da zajedno rade, poručivši da ne gledaju samo lične ambicije [AFP/Getty]

Budući američki državni sekretar John Kerry održao je u srijedu oproštajni govor u Senatu, koji napušta poslije skoro 30 godina, pozvavši  demokrate i republikance da zajednički rade na zakonskim prijedlozima.

Senatoru Kerryju, koji je predstavljao Massachusetts u Gornjem domu Kongresa od 1985. godine, u utorak je sa 94 glasa za i tri protiv, potvrđen izbor za novog šefa State Departmenta.

Tokom svog govora, u kome je često pokazivao emocije, Kerry se našalio sa dosadašnjim kolegama.

"Pet puta su birači u Massachusetsu glasali i slali me u Senat. Jučer ste me izbacili. Pokušao sam i sam da odem 2004. godine, ali nisam pobijedio na predsjedničkim izborima i vratio sam se", kazao je u šaljivom tonu.

Zatvoren krug

Kerry je rekao da i pored toga što istraživanja pokazuju da građani SAD-a ne vjeruju mnogo u rad Senata, ta institucija i dalje ima važnu ulogu.

Pozvao je senatore da zajedno rade, ocijenivši da će, ako budu gledali samo lične ambicije, država biti na gubitku, posebno pomenuvši zastoj oko usvajanja zakona o budžetu.

Budući državni sekretar se prisjetio i svog prvog dolaska u Senat prije 42 godine, tada ne kao senatora, već kao veterana iz Vijetnama, koji je svjedočio pred Odborom za vanjske odnose.

"Tada sam prvi put ušao u Senat, ne izborom, već da govorim. Prošle nedjelje sam posljednji put predsjedavao tim odborom. Krug je zatvoren", zaključio je Kerry.

Dosadašnjoj državnoj sekretarki Hillary Clinton u četvrtak prestaje mandat, a špekulira se da bi ona političku karijeru mogla nastaviti predsjedničkom kandidaturom 2016. godine.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.