John Kerry se oprostio od Senata

Kerry je pozvao senatore da zajedno rade, poručivši da ne gledaju samo lične ambicije (AFP)

Budući američki državni sekretar John Kerry održao je u srijedu oproštajni govor u Senatu, koji napušta poslije skoro 30 godina, pozvavši  demokrate i republikance da zajednički rade na zakonskim prijedlozima.

Senatoru Kerryju, koji je predstavljao Massachusetts u Gornjem domu Kongresa od 1985. godine, u utorak je sa 94 glasa za i tri protiv, potvrđen izbor za novog šefa State Departmenta.

Tokom svog govora, u kome je često pokazivao emocije, Kerry se našalio sa dosadašnjim kolegama.

“Pet puta su birači u Massachusetsu glasali i slali me u Senat. Jučer ste me izbacili. Pokušao sam i sam da odem 2004. godine, ali nisam pobijedio na predsjedničkim izborima i vratio sam se”, kazao je u šaljivom tonu.

Zatvoren krug

Kerry je rekao da i pored toga što istraživanja pokazuju da građani SAD-a ne vjeruju mnogo u rad Senata, ta institucija i dalje ima važnu ulogu.

Pozvao je senatore da zajedno rade, ocijenivši da će, ako budu gledali samo lične ambicije, država biti na gubitku, posebno pomenuvši zastoj oko usvajanja zakona o budžetu.

Budući državni sekretar se prisjetio i svog prvog dolaska u Senat prije 42 godine, tada ne kao senatora, već kao veterana iz Vijetnama, koji je svjedočio pred Odborom za vanjske odnose.

“Tada sam prvi put ušao u Senat, ne izborom, već da govorim. Prošle nedjelje sam posljednji put predsjedavao tim odborom. Krug je zatvoren”, zaključio je Kerry.

Dosadašnjoj državnoj sekretarki Hillary Clinton u četvrtak prestaje mandat, a špekulira se da bi ona političku karijeru mogla nastaviti predsjedničkom kandidaturom 2016. godine.

Izvor: Agencije