Oglasi

Johann Sattler imenovan novim šefom Delegacije EU u BiH

Austrijski diplomata dužnost preuzima 1. septembra od Lars-Gunnara Wigemarka, koji je imenovan 2015. godine.
Sattler je dosad bio na dužnosti austrijskog ambasadora u AlbanijiVijeće Evropske unije

Vijeće Europske unije imenovalo je Johanna Sattlera novim šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini. 

Sattler će dužnost preuzeti 1. rujna i zamijenit će švedskog diplomata Lars-Gunnara Wigemarka, koji je imenovan 2015. godine, priopćeno je iz Bruxellesa.

Wigemark nastavlja svoju karijeru u okviru europskih institucija u Bruxellesu.

Sattlerov se mandat temelji na ciljevima politike EU u Bosni i Hercegovini, navedeno je, a to su stalni napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanje stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene zemlje koja mirno surađuje sa svojim susjedima te osiguranje da zemlja nepovratno ide naprijed prema članstvu u Uniji nakon objave mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Vijeća Europske unije.

Kroz prethodno iskustvo, a trenutno kao austrijski veleposlanik u Albaniji, Sattler se posebno fokusirao na zapadni Balkan.

Diplomata od 1996. godine

Studirao je političke znanosti i slavistiku na sveučilištima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. Godine 2008. doktorirao je na Sveučilištu u Beču. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996.

Od 2008. do 2013. bio je direktor izdavač za WAZ Media Group i "Axel Springer" u Moskvi. 

Radio je i kao zamjenik voditelja ureda glavnog tajnika pri Ministarstvu vanjskih poslova, zatim kao savjetnik za politička pitanja u austrijskom veleposlanstvu u Washingtonu i član ureda posebnog predstavnika EU za jugoistočnu Europu u okviru Pakta o stabilnosti.

Tri godine bio je na čelu Odjela za zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije.

EU ima osam specijalnih predstavnika

Posebni predstavnici EU predstavljaju politike i interese Unije u određenim regijama i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU.

Igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona.

Prvi posebni predstavnici EU-a imenovani su 1996.

Trenutno osam posebnih predstavnika EU-a podupire rad visoke predstavnice Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, navodi se na službenoj stranici Vijeća Europske unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.