Joe Biden ulazi u trku za nominaciju s najviše izgleda

Joseph Biden uživa podršku 40 posto demokratskog biračkog tijela (EPA)

Bivši američki potpredsjednik Joseph – Joe Biden ostavio je snažan dojam u prva tri tjedna kampanje za predsjedničku nominaciju iz redova demokrata te se mnogi pitaju: Može li ga itko zaustaviti?, javlja Reuters.

U anketama javnog mišljenja Biden stoji daleko bolje od ostala 23 demokratska suparnika koji su u utrci za predsjedničkog kandidata, a i sam aktualni predsjednik Donald Trump u njemu vidi glavnu prijetnju na izborima 2020. godine.

Uoči službenog početka kampanje, 76-godišnji Biden je naizgled odagnao sumnje vezan uz njegovu dob i sposobnost prikupljanja novca, ali i sumnjičavost onih koji se pitaju nije li u nesuglasju s Demokratskom strankom.

“Ostatak ove kampanje se vrti oko Bidena. Svakom od njih sam rekao da će Biden biti daleko dojmljiviji nego što bi mogli zamisliti te da će za svakoga od njih biti vrlo teško nametnuti se”, kazao je dugogodišnji demokratski operativac Joe Trippi, koji ne radi u Bidenovoj kampanji.

Pred Bidenom i zamke

Tvrdi da ga je desetak demokrata, takmaca u utrci za predsjedničkog kandidata, konzultiralo oko strategije prema Bidenu.

Bidenu, također, ide na ruku što ga mnogi demokratski glasači vide kao siguran izbor u mogućoj pobjedi protiv Trumpa, za razliku od manje poznatih političara.

No, ističe Reuters, pred Bidenom su u i neke zamke, a prva šansa za njegove suparnike ukazati će se sljedeći mjesec, na prvom od brojnih sučeljavanja demokratskih kandidata.

Biden će zasigurno biti glavna meta ostalih kandidata u najavljenim debatama, a posebice će se na njega okomiti “progresivci”, koji ga smatraju previše umjerenim.

Samo prošli tjedan prozivalo ga se zbog stajališta o klimatskim promjenama te kaznenom zakonu iz 1990-ih, koji je, kako tvrde kritičari tog zakona, rezultirao masovnom pritvaranju Afroamerikanaca.

Bivši potpredsjednik, također, ima dugu povijest gafova, što bi se moglo pokazati problematičnim.

‘Dinamičan, ne zamrznut proces’

Robert Shrum, glavni strateg u kampanji bivšeg predsjedničkog kandidata Johna Kerryja, ocjenjuje da će puno toga ovisiti o Bidenu, njegovom ponašanju i načinu na koji će se predstaviti.

“Ovo je dinamičan proces. Nije zamrznut u ledu”, kazao je Shrum.

On ističe da bi Biden mogao postati najstariji predsjednik do sada, ali da bi u tome uspio mora u debatama nastupati “odvažnije i energičnije”.

Prema najnovijem istraživanju javnog mišljenja, Biden uživa potporu 40 posto demokratskog biračkog tijela i u vodstvu je za 20 postotnih bodova ispred najbližeg izazivača, senatora Bernieja Sandersa.

Izvor: Agencije