Oglasi

Joe Biden otvorio prvu bitku protiv Donalda Trumpa

Bivši potpredsjednik u Pittsburgu je pokrenuo borbu za podršku sindikata industrijskih radnika, ključnih Trumpovih glasača iz 2016.
Biden je bio je potpredsjednik Baracku Obami u dva mandata, a u govoru je ponovio slične teze koje zastupaju i druge demokrateEPA

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden je u prvom javnom istupu nakon što je objavio predsjedničku kandidaturu, jasno pokazao da je spreman za sukob s predsjednikom Donaldom Trumpom oko potpore sindikata industrijskih radnika, koji su bili ključni glasači u Trumpovoj pobjedi 2016. godine.

Govoreći ispred mnoštva radnika u Pittsburghu, Biden se, kako se čini, nije osvrtao na nadolazeće naporne izbore u Demokratskoj stanci, nego je odmah najavio izravni sukob s Trumpom na izborima u novembru 2020. godine.

„Ja ne dajem izgovore, ja sam sindikalist“, poručio je Biden mnoštvu među kojima su bili članovi sindikata vozača, metaloprerađivača, vatrogasaca i učitelja, te je dodao:

„Ovu zemlji nisu izgradili bankari na Wall Streetu, direktori i menadžeri. Izgradili ste je vi“.

'Rast koristi samo bogatima'

Biden (76) bio je potpredsjednik Baracku Obami u dva mandata, a u svom govoru ponovio je slične teze koje zastupaju i druge demokrate, tvrdeći da rast američke privrede koristi samo bogatima, nauštrb srednje klase i siromašnih.

„Svi to znaju. Srednja klasa je u mukama“, rekao je Biden te dodao:

„Tržište dionica raste, a vi to ne osjetite“.

Ranije tokom dana, Biden je dobio podršku Međunarodnog udruženja vatrogasaca, koje se hvali članstvom od 300.000 ljudi.

Biden, inače, u predsjedničkoj utrci računa na podršku radničkih sindikata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.