Joe Biden: Granice ne mijenjati ‘na nišanu’

Joe Biden će potvrditi posvećenost NATO-a prema članicama u regionu (EPA)

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden kritizirao je u utorak rusku aneksiju Krima, istakavši da granice u Evropi ne treba mijenjati “na nišanu”.

Tatari najviše raseljeni

Oko 10.000 osoba, većinom Tatara, raseljeno je u Ukrajini, upozorio je u utorak Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za ljudska prava, naglasivši da su raseljavanja počela prije referenduma o Krimu održanog u martu.
“UNHCR konstatira u Ukrajini stalno povećanje broja raseljenih, kojih je sada oko 10.000. Najmanje trećina raseljenih su djeca”, izjavio je novinarima glasnogovornik organizacije u Ženevi Adrian Edwards.
“Većina raseljenih su Tatari, iako su lokalne vlasti saopćile da je narastao broj ukrajinskih, ruskih i mješovitih raseljenih porodica”, precizirao je on.
“Situacija na istoku zemlje je odgovorna za raseljavanja”, kazao je Edwards.

On je stigao u posjetu Rumuniji, gdje će, kako se očekuje, potvrditi posvećenost NATO-a prema članicama u regionu, koji je uznemiren zbog događanja u Ukrajini i pripajanja Krima Rusijigencije.

“Nastavljamo s osudom ilegalne ruske okupacije Krima. Sve dok se nastavljaju napori Rusije u destabilizaciji Ukrajine, moramo ostati odlučni i nametnuti veće sankcije Rusiji”, rekao je Biden rumunskim i američkim vojnicima u zračnoj bazi nedaleko od Bukurešta, prenijela je agencija AFP.

“Agresija na Krimu, na manje od 250 milja [oko 400 kilometara] od teritorije Rumunije, od granice NATO-a, podsjeća nas zašto nam treba NATO”, poručio je američki potpredsjednik.

‘Računajte na nas’

Biden je kazao da je američka posvećenost o djelovanju na osnovu člana 5 “sveta dužnost, ne samo za sada, već za sva vremena”.

Član 5 sporazuma NATO-a glasi da je napad na jednu članicu NATO-a napad na sve i da zahtijeva vojni odgovor svih zemalja u tom vojnom savezu.

“Ovdje sam da vam u ime predsjednika [SAD-a Baracka Obame] kažem: možete računati na nas”, istakao je Biden.

Rumunija je uvijek bila pouzdan partner i saveznik SAD-a, rekao je on i naglasio da članice NATO-a nisu nikad same.

Rumunija ima 1.029 vojnika u misiji NATO-a u Afganistanu, a SAD ima vojnu bazu u crnomorskoj luci Konstanti, koja služi kao glavni centar snagama koje odlaze iz Afganistana.

U okviru istočnoevropske turneje, koja se završava u petak, Biden će posjetiti i Kipar, prenijela je agencija AP.

NATO: Nema promjena na granici

NATO je izvijestio u utorak da nije zabilježio nikakve promjene na ukrajinskoj granici, nakon informacije čelnika ukrajinske granične policije da su se ruske snage povukle barem deset kilometara od granice.

EK dala 100 miliona eura

Evropska komisija u utorak je oslobodila prvu tranšu, u iznosu od 100 miliona eura, finansijske pomoći Ukrajini, koja je suočena s teškim ekonomskim problemima.
Oslobađanje dodatnih 500 miliona eura “očekuje se idućih sedmica, kad budu dovršeni zakonski postupci u Ukrajini”, istaknula je EK u saopćenju.
Evropska unija se obavezala da će brzo konkretizirati makro-finansijsku pomoć u iznosu od 1,6 milijardi eura, o kojoj je odluka donesena nakon sklapanja sporazuma o udruživanju između EU-a i Ukrajine 6. marta.

“Nismo zabilježili nikakvu promjenu na granici”, rekao je čelnik Sjevernoatlantskog saveza u Briselu, odgovarajući na upit o izjavama ukrajinskog čelnika.

“Možemo reći da su ruske snage sada barem deset kilometara od granice”, kazao je ranije u utorak glasnogovornik ukrajinske pogranične policije Sergij Astahov, dodajući da je izviđački avion dan ranije nadlijetao 820 kilometara dugu granicu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščica je poslije u Berlinu izjavio da ne može potvrditi povlačenje ruskih vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u ponedjeljak svojim jedinicama koje su se krajem marta nagomilale na granici da se vrate u kasarne, ali ni NATO, ni Sjedinjene Američke Države nisu mogli potvrditi to povlačenje.

U utorak je rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da su njegove snage u fazi pripreme za odlazak.

Izvor: Agencije