Jobbik traži ogradu na granici s Rumunijom

Jobbik također traži jačanje policijskih i vojnih patrola na južnim mađarskim granicama (AP)

Radikalna nacionalistička stranka Jobbik pozvala je Vladu Mađarske da odmah nastavi sa podizanjem ograde duž dijela granice s Rumunijom, rekao je u četvrtak glasnogovornik stranke.

Stranka zahtijeva izgradnju ograde obzirom na to da je Slovenija [zbog aktuelne izbjegličke krize] počela podizati svoju ogradu na granici s Hrvatskom, rekao je glasnogovornik Jobbika Adam Mirkoczki na konferenciji za novinare.

„To može potaknuti migrante na njihovu putu prema odredištu u zapadnoj Europi da izaberu alternativni smjer za prelazak iz Rumunije u Mađarsku“, rekao je.

On je kazao da su informacije o povećanom pritisku izbjeglica i migranata došle do nadležnih parlamentarnih odbora.

Dodao je kako ograda mora biti podignuta duž cijele, 453-kilometara duge granice, prije nego što krijumčari ljudima počnu koristiti novu alternativnu tranzitnu rutu. Mirkoczski smatra kako će po njegovom mišljenju Rumunija slijediti „srbijanski model“ i dati izbjeglicama laki prolaz preko granice.

Jobbik također traži jačanje policijskih i vojnih patrola na južnim mađarskim granicama, rekao je Mirkoczki.

Orban: Ljevičarska zavjera

Ranije danas je mađarski premijer Viktor Orban izjavio kako bi val izbjeglica koje stižu u Europu sa Bliskog istoka i iz Afrike, mogao biti dio ljevičarske zavjere da se „Stari kontinent“ napuni glasačima koji su skloni ljevici.

Njegova antiimigracijska retorika i podizanje ograda na granici u cilju sprečavanja ulaska izbjeglica koje bježe pred ratovima i siromaštvom ga je u Mađarskoj učinila još popularnijim nego ranije, prenosi agencija Reuters.

„Nisam dovoljno hrabar da sa sigurnošću o ovome govorim javno, ali ne mogu da se otmem utisku da iza svega stoji jedan Master plan“, rekao je Orban u intervjuu švicarskom časopisu Weltwoche.

Mađarski premijer se pozvao na eseje „europskih ljevičara i radikalnih američkih demokrata“ koja predviđaju rađanje europske superdržave, na štetu tradicionalnih nacionalnih država.

„Izbjeglička kriza predstavlja priliku. Sve indikacije i dosadašnje iskustvo ukazuju na to da će ogromna većina tih izbjeglica glasati za ljevicu kad postanu građani Unije, tako da ovo predstavlja uvoz budućih glasača ljevice u Europu“, istakao je Orban.

‘Njemačka je ključna’

Na pitanje novinara zašto su konzervativci poput njemačke kancelarke Angele Merkel prihvatili izbjeglice dobrodošlicom, Orban je rekao: „Mnogi od nas se to isto pitamo. Njemačka je ključna. Ako Nijemci sutra kažu: ‘Puni smo, to je to’, priliv bi momentalno prestao.“

On je dodao i da sumnja da su ruke Merkel vezane zbog njene koalicije sa socijaldemokratima.

Članice Europske unije su duboko podijeljene oko toga kako odgovoriti na iznenadni i masivni priliv izbjeglica.

Izvor: Agencije