Jo Johnson dao ostavku: Na rubu najveće krize od Drugog svjetskog rata

Jo Johnson
Jo Johnson je na referendumu održanom 2016. glasao za ostanak Britanije u EU-u (EPA)

Britanski državni tajnik za promet Jo Johnson u petak je podnio ostavku zbog neslaganja sa sporazumom o Brexitu koji pokušava postići premijerka Theresa May i koji je prema njemu “golema greška”.

“Britanija se nalazi na rubu najveće krize od Drugog svjetskog rata”, naveo je Johnson, koji je na referendumu održanom 2016. glasovao za ostanak Britanije u EU-u, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Sve mi je jasnije da bi sporazum o izlasku [Britanije iz EU-a] koji je se sada finalizira bio golema greška”, napisao je u priopćenju Jo Johnson, mlađi brat bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, jednog od vođa kampanje za Brexit, koji je i sam podnio ostavku u Vladi u srpnju, prenosi Beta.

Jo Johnson je rekao da Britanija ide prema nejasnom Brexitu koji će je ostaviti u podređenom položaju prema EU-u, bez mogućnosti da ima riječ o pravilima koja će rukovoditi golemim dijelovima njezinog gospodarstva.

Johhson: Provjeriti je li narod zadovoljan

Ocijenio je da je to “neprihvatljivo i neodrživo” i da je golema razlika između onoga što je obećano u referendumskoj kampanji i što se sada nudi u dogovoru koji premijerka predlaže te da nije imao drugi izbor nego da podnese ostavku.

“Mislim da je neophodno da se sada vratimo narodu i provjerimo jesu li zadovoljni time da nastave na ovoj čudnoj osnovi umjesto da smo u Europi, ali nerukovođeni Europom mi ćemo biti izvan Europe, a ipak u potpunosti pod europskom upravom,” rekao je on.

On je dodao da bi demokratski bilo da premijerka da javnosti “završnu riječ”, a s obzirom da je realnost Brexita postala toliko daleka u odnosu na ono što je obećano.

Izvor: Agencije