Oglasi

Jimmy Carter: Izraelska aneksija je kraj nade za mirno rješenje

Planirana izraelska aneksija Zapadne obale značila bi ilegalnu uzurpaciju palestinskog teritorija, kaže bivši američki predsjednik.
Palestinski zvaničnici tvrde da će Izrael anektirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni JerusalemArhiva

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je da bi pokušaj Izraela da anektira dijelove Zapadne obale značio "ilegalno iznuđivanje zemljišta".

U pisanoj izjavi je istakao da bi planirana izraelska aneksija u svakom smislu značila ilegalnu uzurpaciju palestinskog teritorija, piše portal The Hill, prenosi Anadolija.

"Plan Izraela da anektira 30 posto Zapadne obale suprotan je trenutnom statusu okupiranih teritorija, kako je utvrđeno međunarodnim sporazumima, te bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava, koje zabranjuje preuzimanje teritorija upotrebom sile", poručio je Carter.

Istakao je da je izraelska politika uspostavljanja ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali već desetljećima ugrozila ideju nezavisne palestinske države koja bi mogla funkcionirati pored Izraela.

"Zvanična aneksija bi značila kraj nade za mirno rješavanje problema idejom dvodržavnog rješenja", dodao je Carter.

Upozorio je da će moguća aneksija prekršiti sporazume iz Osla i Camp Davida, a mogla bi ugroziti i mirovne sporazume Izraela s Egiptom i Jordanom.

Ubrzavanje plana aneksije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao "nepodijeljeni glavni grad Izraela" i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale.

U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael anektirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.