Jezidi se priključuju provladinim jedinicama

Jezidska milicija, koja djeluje na području planine Sinjar, izazvala je kontroverzne reakcije priključenjem provladinim jedinicama “Narodne mobilizacije”. Vlasti u iračkoj regiji Kurdistan protive se tome i zahtijevaju da se jezidi priključe Pešmergama, jer oni kontrolišu to područje.

Khalil je otac desetero djece. Kako bi ih prehranio, ali i zaštitio, zajedno još sa hiljadu jezidskih boraca priključio se snagama “Narodne mobilizacije” u Sinjaru.

Dio iračkog naroda

To je jedinica koja je pod direktnom kontrolom prošiitske Vlade u Bagdadu.

 „Priključili smo se „Narodnoj mobilizaciji” kako bismo branili svoju zemlju. Mi smo dio iračkog naroda. Sedam mjeseci smo spavali pod vedrim nebom. Međutim, u posljednja dva mjeseca smo počeli primati plaće iz Bagdada. Sve i kada bi nam Ministarstvo za pitanja Pešmergi širom otvorilo svoja vrata, ne bismo im se priključili“, kazao je jezidski borac Khalil Saleh.

Kurdske Pešmerge kontrolišu područja koja naseljavaju jezidi. Vojno su intervenisali prošle godine da spase jezide od boraca ISIL-a. Zato ne kriju svoje ogorčenje zbog odluke jezidskih boraca da se priključe provladinim snagama.

 „Ne želimo prisustvo bilo kojih snaga na ovom području koje ne pripadaju snagama kurdistanske Vlade i Ministarstvu Pešmergi. Snage ‘Narodne mobilizacije’ nam ovdje nisu potrebne”, istakao je komandant kurdskih snaga Mahma Khalil.

Motivi za priključenje

Ipak, među jezidima ima i onih koji su se odlučno pridružili kurdskim Pešmergama jer smatraju da ih je Vlada u Bagdadu zanemarila.

 „Kada su jezidi prije nekoliko mjeseci tražili pomoć od Bagdada, „Narodne mobilizacije” nije bilo ni na vidiku. No, kada je Bagdad shvatio da su Pešmerge zavladale ovim područjem, počeo nam je slati pomoć. Stoga se mi protivimo priključenju jezidskih boraca ‘Narodnoj mobilizaciji’, jer se to ne dopada kurdskim vlastima koje žele jezidske snage priključiti Pešmergama”, zaključio je komandant prokurdskih jezidskih snaga Qasim Shesho.

Jezidski borci imaju različite motive za priključenje provladinim snagama.

Dok jedni žele biti na strani Vlade u Bagdadu, jer to vide kao garant svog opstanka, drugi su spremni ratovati za bilo koju stranu koja će im platiti.

Izvor: Al Jazeera