Jezidi prihvataju žene koje su preživjele silovanje, ali ne i njihovu djecu

Približno 3.000 žena Jezida još nije pronađeno nakon ISIL-ovog napada (Reuters)

Djeci rođenoj nakon što su borci Islamske države Irak i Levant (ISIL) silovali žene Jezida neće biti dozvoljeno da se pridruže zajednici na sjeveru Iraka, rekli su vjerski lideri ove manjine.

Jezidsko Vrhovno duhovno vijeće saopćilo je da ranije deklaracije navode da “svi preživjeli” ISIL-ovih zločina i njihova djeca trebaju biti prihvaćena u zajednicu, ali da to ne uključuje “djecu rođenu kao rezultat silovanja, nego se odnosi na djecu čija su oba roditelji Jezidi”. 

Djeca koja su rođena nakon silovanja tema su žestokih debata u maloj zajednici, koja je nekada brojala 500.000 ljudi i samo priznavala djecu kao Jezide ako su oba njihova roditelja iz ove sekte. 

Dugo se smatralo da žena koja stupi u brak izvan sekte više ne pripada Jezidima.

Međutim, 2015, godinu nakon što su borci ISIL-a zauzeli iračku regiju SInjar i maskarirali muškarce te zarobili hiljade žena kao seksualne ropkinje, jezidski duhovni vođa Baba Sheikh izdao je odluku u kojoj se izražava dobrodošlica za te žene da se vrate kući. 

Prošle sedmice, Hazem Tahsin, predsjednik Vrhovnog vjerskog vijeća, izdao je naredbu kojom se “prihvataju svi preživjeli ISIL-ovih zločina te da se smatra da je ono što su prošli bilo protiv njihove volje”.

Ovu odluku jezidski aktivisti su pozdravili kao “historijsku”, jer su mislili da je time dozvoljeno i djeci rođenoj nakon silovanja da žive sa svojom rodbinom. 

Osude grupa za ljudska prava

Međutim, vijeće je objasnilo svoj stav kasno u subotu i za nesporazum optužilo “odstupanja” medija. 

Ali Khedhir Ilyas, jezidski zvaničnik, rekao je u nedjelju da vijeće ohrabruje žene da se vrate sa svojom djecom, bez obzira na to ko mi je roditelj, ali je dodao da ne “ne mogu natjerati porodice da prihvate” one koji su rođeni kao plod silovanja. 

Organizacija Human Rights Watch osudila je odluku vijeća. 

“Neka bude sram zajednicu. Toliko žena koje su zarobili borci ISIL-a i koje su rodile djecu nakon silovanja rekle su kako je bolno za njih da daju svoju djecu u sirotišta ili porodicama boraca prije nego što se vrate kući u svoju zajednicu”, napisala je na Twitteru Belkis Wille, istraživačica iz ove grupe. 

Približno 3.000 žena Jezida još nije pronađeno nakon ISIL-ovog napada. U Iraku, djeca naslijeđuju religiju i nacionalnost od očeva, tako da oni čiji su očevi sunitski muslimani imaju istu vjeru. 

Ona djeca čiji su očevi osumnjičeni borci ISIL-a, a koji su nestali ili su mrtvi, mogu ostati bez državljanstva zbog nedostatka dokaza o identitetu njihovih očeva. 

Ranije ovog mjeseca, irački predsjednik Barham Salih predložio je zakon u parlamentu koji će osiguradi odštetu jezidskim ženama koje su preživjele zločine ISIL-a te kojim će se osnovati sud koji bi razjasnio sporna pitanja oko “građanskog statusa” ovih žena. 

Izvor: Al Jazeera i agencije