Jevtić: Srpska djeca na Kosovu trebaju učiti albanski jezik

Odluka Srpske liste da podrži Vladu Ramusha Haradinaja već se pokazala kao dobar izbor, kaže Dalibor Jevtić (BIRN)

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić smatra da Srbi i Albanci trebaju graditi međusobno povjerenje, a srpska djeca na Kosovu naučiti albanski jezik, kako bi se osigurala bolja komunikacija u budućnosti.

“Znanje albanskog [jezika] je neophodno za srpsku zajednicu. Većina Albanaca srednje i starije generacije zna srpski [jezik], što nije slučaj sa srpskim stanovništvom, i to, takođe, mora da se promeni”, rekao je Jevtić u intervjuu Balkanskoj istraživačkoj mreži.

Prema njegovim riječima, “ključna reč danas na Kosovu je poverenje, koje treba da se izgradi između dve zajednice i prema institucijama”.

Podrška Haradinaju ‘dobar izbor’

“Poverenje mora da bude izgrađeno između dve zajednice, jer samo obezbeđivanje novca za izgradnju kuća Srba, koji su pobegli nakon rata 1999. godine, nije dovoljno da bi se osiguralo da je njihov povratak održiv. Mislim da je pitanje jezika od vitalnog značanja za izgradnju poverenja. Verujem da bi bilo odlično ako bi srpska deca učila i engleski i albanski kao strane jezike, i obrnuto”, rekao je Jevtić.

Naveo je kako ga je “profesionalno i lično iskustvo naučilo da uvek stavlja život običnih ljudi ispred politike”.

“Politika života pre politike pokazala se kao vrlo dobra, jer tokom proteklih nekoliko godina nismo videli nikakve incidente sa smrtonosnim ishodom između albanske i srpske zajednice. Ako više poguramo u ovom pravcu, prevaziđemo stereotipe i pustimo prošlost kako bismo učinili budućnost boljom, život će trijumfovati na Kosovu”, poručio je Jevtić.

Ocijenio je i da se odluka Srpske liste da podrži Vladu na čelu s Ramushem Haradinajem, jednim od zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojeg Beograd potražuje zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na Kosovu, “već pokazala kao dobar izbor”.

Napredak u teškim pitanjima

“Sad čak ostvarujemo određen napredak u veoma teškim pitanjima, koja su ranije bila u zastoju dugo vremena”, rekao je Jevtić.

Primijetio je, doduše, kako život Srba nije isti na jugu i sjeveru Kosova.

“To je činjenica koju mora da razmotri svaka politika. Saznao sam da je premijer [Haradinaj] odlučan da se bavi pitanjima, poput onog koji imamo u Ðakovici, koja je još zabranjeni grad za Srbe. On mi je rekao da ćemo otići tamo zajedno i rešiti ove probleme”, tvrdi Jevtić.

Izvor: Agencije