Jetpackovi uskoro dostupni svima

Komercijalna prodaja jetpackova, vrste letjelice, zakazana je za 2016., a prve primjene, kako tvrde proizvođači, mogle bi biti u operacijama potrage za ljudima na nepristupačnim terenima, te u ostalim hitnim intervencijama.

Prvi komercijalni jetpack će koštati 150.000 dolara. U razvoj te letjelice uloženo je 30 godina istraživanja.

Može letjeti do kilometar iznad zemlje, brzinom od 120 kilometara na sat.

Na sajmu avijacije u Parizu posjetioci su pomoću simulatora mogli osjetiti čari letenja tom spravom.

Peter Coker, generalni direktor kompanije Martin Jetpack, kazao je: “Ovaj simulator leti kao jetpack, tako da posjetioci mogu vidjeti o kakvom se iskustvu zaista radi.”

Coker je na čelu novozelandske kompanije koja je razvila tu letjelicu. Prvi prioritet bila je sigurnost.

Sigurnost prioritet

“Prilikom dizajniranja strukture, sigurnost nam je bila zvijezda vodilja. Slično kao kod formule 1. Tako da smo razvili padobran koji se samostalno aktivira u slučaju bilo kakve opasnosti i uspješno spašava i pilota i letjelicu”, pojasnio je on.

Novi jetpack radi pomoću benzinskog motora, koji pokreće dva zasebna propelera. Ukupna nosivost letjelice iznosi 120 kilograma, a u zraku može ostati do 30 minuta.

Iako se očekuje da će prvi kupci biti bogati avanturisti, kompanija primarno cilja na radnike hitne službe ili gorske službe spašavanja.

Vertikalno polijetanje i slijetanje znači da se osoba može spustiti na površine poput krovova zgrada prekrivenih antenama i žicama, koji su inače nedostupni helikopterima.

Direktor kineske avijacijske grupe Kuang-Chi, Ruopeng Liu, koji je uložio 40 miliona dolara u razvoj letjelice, kaže kako je nestrpljiv da jetpack i sam isproba.

Liu je rekao: “Volio bih ga i sam probati. To je jedna od najboljih mašina današnjice i po prvim reakcijama vidim da će se mnogo dopasti ljudima.”

Prve isporuke očekuju se u drugoj polovini 2016., a njegovi kreatori vjeruju kako će potražnja biti enormna.

Izvor: Al Jazeera