Oglasi

Jesu li advokati ruske banke pisali 'Lex Agrokor'

SDP pita Vladu Republike Hrvatske jesu li u pisanje zakona uključeni advokati povezani s kreditorom, VTB bankom.
Peđa Grbin, SDPGrbin: Ako su navodi tačni, radi se o sukobu interesa kojeg se ne bi postidjeli ni Sanader niti KaramarkoPatrik Macek/Pixsell

Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Peđa Grbin zatražio je u četvrtak na sjednici Sabora hitno očitovanje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić o medijskim napisima prema kojima je u pisanju 'Lex Agrokora' bilo navodno uključeno odvjetničko društvo povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora.

"Danas su u hrvatskim medijima objavljene informacije po kojima je Zakon o izvanrednoj upravi, famozni 'Lex Agrokor', nije pisan samo u Vladi već je pisan od strane jednog odvjetničkog društva i to ne bilo kojeg već onog za koji postoji indicija da je povezano sa VTB bankom, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj", rekao je Grbin nakon stanke koju je zatražio usred saborskog zasjedanja.

Zahtjev za smjenu ministra finansija

Ministarstvo pravosuđa, kaže Grbin, navodno je, po istim informacijama, bilo isključeno iz pripreme tog zakona.

"Po javno dostupnim informacijama upravo je to odvjetničko društvo povezano s cijelim poslom jer je od strane vladinog povjerenika izabrano za pružanje pravnih savjeta i usluga koncernu", pojašnjavao je Grbin.

Ukoliko su ti navodi točni, kaže SDP-ovac, radi se o sukobu interesa "kojeg se ne bi postidjeli ni [bivši premijeri Ivo] Sanader niti [bivši prvi potpredsjednik vlade Tomislav] Karamarko", prenosi Hina.

"Kako bi se dvojbe otklonile, tražimo hitno očitovanje resora potpredsjednice Dalić s obzirom na njenu uključenost u slučaj i da je ona na sebe preuzela odgovornost za izradu zakona i tako isključila sve ostale", poručio je Grbin.

SDP traži odgovor na pitanje da li je istina da su u izradi 'Lex Agrokor' angažirani vanjski suradnici, koji, jesu li povezani VTB bankom i drugim kreditorima Agrokora, jesu li bili plaćeni i koliko.

SDP danas podnosi zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. 

Razlozi zbog kojeg traže smjenu ministra su povlašteni kredit koji je dobio od državne Hrvatske poštanske banke dok je bio državni tajnik, ali i to da je Marić, kao direktor u Agrokoru zadužen za financije, morao znati za netočne izvještaje kompanije. 

Plenković: Stabilizirana situacija u Agrokoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak rekao je da je Vlada dosadašnjim postupcima stabilizirala situaciju u Agrokoru, javlja reporterka Al Jazeere Nikolina Zavišić. 

Učinci se već vide, povjerenik postiže dogovor s dobavljačima i vjerovnicima, kaže Plenković.

Očekuje se da Ante Ramljak predloži savjetnika za restrukturiranje ministrici gospodarstva Martini Dalić, na kojoj je konačna odluka o izboru konzultantske tvrtke koja će donijeti plan reorganizacije.

Do petka dobavljači i vjerovnici trebali bi potpisati i sporazum o mjenicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije