Jerusalemski muftija napustio emiratski forum zbog dogovora s Izraelom

Hussein: Ova normalizacija je nož u leđa Palestincima i muslimanima, te izdaja muslimanskih i kršćanskih svetih mjesta u Jerusalemu (EPA)

Veliki jerusalemski muftija, šeik Muhammad Hussein objavio je kako daje ostavku na mjestu u forumu Ujedinjenih Arapskih Emirata za mir nakon što je forum objavio saopćenje u kojem podržava normalizaciju odnosa sa Izraelom, javlja novinska agencija Wafa.

Hussein je na konferenciji za medije objavio kako je predao ostavku na mjesto u Forumu za promoviranje mira u muslimanskim društvima (FPPMS), pozvavši se na saopćenje ove organizacije u kojoj se podržava UAE-ov dogovor normalizacije odnosa sa Izraelom.

“Ova normalizacija je nož u leđa Palestincima i muslimanima, te izdaja muslimanskih i kršćanskih svetih mjesta u Jerusalemu“, kazao je on.

Iz FPPMS-a su pozdravili izraelsko-emiratski dogovor, tvrdeći kako je „zaustavio Izraelovo širenje suvereniteta na palestinskim zemljama“ i kako će on pojačati mir i dijalog među nacijama. Međutim, nakon kritika na račun saopćenja, forum je povukao saopćenje sa svojih platformi.

Kršenje povjerenja

Dok su emiratski zvaničnici pozdravili normalizaciju kao uspješan način obustave izraelskog ilegalnog poteza da anektira veće dijelove Zapadne obale, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je potvrdio svoju posvećenost planu aneksije, navodi portal Middle East Monitor.

Forum FPPMS je uspostavljen 2014. u UAE-u kako bi se promovirao mir i dijalog. Na čelu je bivši mauritanski političar i profesor religije, te aktuelni veliki muftija UAE-a Abdullah Bin Bayyah.

Ranije ove sedmice je istaknuta aktivistica i američka muslimanka Aisha Al-Adawiya dala ostavku na mjestu u FPPMS zbog podrške dogovoru UAE i Izraela o normalizaciji odnosa.

Al-Adawiya, osnivačica grupe Žene u islamu koja se bori za ljudska prava, na Facebooku je napisala kako odbacuje podršku dogovoru, optužuje FPPMS za “kršenje povjerenja“ i ističe svoju “čvrstu“ podršku Palestini.

Ističe kako priča o normalizaciji nije pokrenuta na posljednjem sastanku odbora, kao i to „da nije bilo nikakvog dogovora o podršci sporazumu UAE-a i Izraelu“.

Distanciranja od saopćenja

Hamza Yusuf, potpredsjednik FPPMS-a, negira da je bilo šta znao o saoćenju. Yusuf, šef Zaytuna koledža u Kaliforniji, govori kako se “nije upuštao niti podržavao geopolitičke strategije ili dogovore“.

“Moja podrška je i uvijek je bila prema ugnjetavanom narodu Palestine, bilo da je riječ o muslimanima, kršćanima ili bilo kome drugome“, napisao je na Facebooku.

Abdullah Al-Matouq, savjetnik u kuvajtskom kraljevskom dvoru i član foruma, distancirao se od saopćenja.

“Bio sam na spomenutom sastanku kao član forumskog odbora povjerenika“, naveo je i dodao kako “nikakve političke inicijative o palestinskom problemu nisu raspravljane niti spominjane na sastanku“.

Izvor: Agencije