Jerusalem spreman za procesije Velikog petka

Prema kršćanskoj tradiciji, Krist je bio raspet u petak, a uskrsnuo je u nedjelju (EPA)

Hodočasnici iz cijelog svijeta preplavili su ulice Starog grada u Jerusalemu, pripremajući se za procesije u spomen na Kristovu muku na Veliki petak.

Franjevci će svoju procesiju Križnim putem (Via Dolorosa) početi nešto iza podneva, gotovo tri sata nakon što krene procesija pravoslavaca.

Put je franjevački red ustanovio u 14. stoljeću, vjerujući da je upravo njime prošao Isus Krist noseći križ do Golgote, gdje je bio raspet.

Svake godine hodočasnici nose križeve različitih veličina zaustavljajući se na 14 stanica Križnog puta, od kojih je pet posljednjih u samoj Crkvi svetog groba, bazilici koju su sagradili križari na mjestu na kojem je, prema kršćanskoj tradiciji, bilo mjesto njegova raspeća.

Blagdan Uskrsa

Prema kršćanskoj tradiciji, Krist je bio raspet u petak, a uskrsnuo je u nedjelju, što se slavi na blagdan Uskrsa.

Protestanti, katolici i pravoslavci slave ove godine Uskrs na isti dan, što se ne događa često, jer zapadne crkve slijede gregorijanski kalendar, a istočne julijanski.

Idući put Uskrs će se zajedno slaviti 2025. godine.

Uskrs se poklapa sa sedmicom u kojoj Jevreji slave Pashu, blagdan u spomen oslobođenja iz egipatskog ropstva.

Ministarstvo turizma Izraela procjenjuje da će ove godine 79.500 turista kršćanske i 78.500 turista židovske vjeroispovijesti učestvovati u proslavama svojih blagdana u Svetoj zemlji.

Izvor: Agencije