Jerusalem: Pregovori i dalje u blokadi

Palestinski predsjednik je odbacio apel da odustane od zahtjeva za pristup međunarodnim sporazumima (EPA)

Sastanak između izraelske ministrice, palestinskog glavnog pregovarača i američkog izaslanika Martina Indyka, čiji je cilj bio pokušati spasiti mirovne pregovore, završio je bez napretka, izvijestili su palestinski izvori.

“Kriza se nastavlja. Tokom čitavog sastanka, Izraelci su prijetili Palestincima i nije pronađeno nikakvo rješenje krize”, kazao je za Agenciju France-Presse palestinski pregovarač koji je želio ostati neimenovan.

Sastanak između Indyka, izraelske ministrice pravosuđa Tzipi Livni te palestinskog glavnog pregovarača Saeba Erakata održao se u Jerusalemu i trajao više sati.

Međusobne optužbe

Dvije strane međusobno se optužuju za zastoj u pregovorima, a činjenica je da Izrael nije oslobodio zadnji kontingent palestinskih zatvorenika, na što se obavezao kada su obnovljeni mirovni pregovori u julu 2013, za što Jerusalem tvrdi da ima čvrste razloge.

“Odbili su osloboditi zatvorenike i stoga nema nikakvog napretka”, rekao je palestinski izvor, navodi agencija Hina.

Naporima SAD-a da se pregovori produže poslije prvobitnog roka za postizanje sporazuma 29. aprila zadat je težak udarac kada je Izrael odbio osloboditi četvrtu, finalnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika, a Palestinci odgovorili obnovom kampanje za međunarodno priznanje palestinske države.

Unilateralne mjere

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u nedjelju Palestince da će Izrael poduzeti unilateralne mjere, ako budu nastojali pridružiti se međunarodnom sporazumima.

“To će samo blokirati mirovni sporazum. Na svaki unilateralni potez će se odgovoriti unilateralnim potezima s naše strane,” rekao je Netanyahu, aludirajući na odluku Palestinaca da potpišu 15 međunarodnih sporazuma.

Državni sekretar SAD-a John Kerry, koji je doprinio obnovi pregovora krajem jula, poslije tri godine zastoja, u petak je izrazio nestrpljenje prema objema stranama, najavivši da će Washington razmotriti svoju ulogu posrednika.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je odbacio apel da odustane od zahtjeva za pristup sporazumima, a Netanyahu je ignorirao apele SAD-a da se uzdrži od osvetničkih poteza i zatražio da se razmotre kaznene mjere.

Izvor: Agencije