Jerusalem paraliziran snijegom

Snježne padavine koje od četvrtka paraliziraju Jerusalem i dijelove okupirane Zapadne Obale nastavile su se i u subotu, ali se tokom večeri očekuje smirivanje, dok su u Jordanu brojne ceste zatvorene zbog snijega.

Glasnogovornica policije kazala je da je jedna arapsko-izraelska beba preminula u gradu Lodu, u centralnom dijelu Izraela, u požaru izazvanom neispravnim radijatorom.

Još je jedan muškarac od 37 godina u Rishon Letzionu, u istom dijelu zemlje, preminuo zbog nevremena, kad je pokušavao popraviti rupu u krovu, izvijestili su izraelski mediji.

Blokirane ceste

Meteorolog na izraelskom vojnom radiju kazao je da je riječ o najvećim snježnim padavinama od 1879, predviđajući da će snijega biti sve manje tokom dana i da će potpuno prestati po noći.

Približno 29.000 domaćinstava nije imalo struju u subotu ujutro, od kojih 13.000 u gradu Jerusalemu.

„Imam 54 godine i ne sjećam se ovakvog prizora“, rekao je gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat.

Izraelska policija potvrdila je na Twitteru da je pritekla u pomoć 200 vozača blokiranih na cestama, dok je pristup 45 gradova i sela na sjeveru zemlje onemogućen zbog snijega.

U ostatku zemlje snažna kiša blokirala je autocestu koja povezuje Tel Aviv i periferiju na dva sata zbog izlijevanja obližnje rijeke.

Izvor: Agencije