Jerusalem najavio uklanjanje agencije UN-a za palestinske izbjeglice

UNRWA je osnovan tokom rata 1948. godine koji je izbio po osnivanju Izraela (EPA)

Gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat izjavio je da planira da ukloni iz grada Agenciju Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), optuživši je da radi nelegalno i promovira huškanje protiv Izraela.

Barkat je rekao da će škole, bolnice i sportski centri kojima upravlja UNRWA u istočnom dijelu Jerusalema biti prebačeni u nadležnost izraelskih vlasti, prenosi Associated Press.

Gradska uprava nije saopćila precizne termine za provođenje tog plana, ali je navela da će škole koje pohađa 1.800 đaka biti zatvorene do kraja sadašnje školske godine, prenosi Beta.

Ubrzana odluka

Barkat, koji neće ostati gradonačelnik poslije lokalnih izbora krajem oktobra, rekao je da je taj potez ubrzala odluka Sjedinjenih Američkih Država da ukinu 300 miliona dolara pomoći za UNRWA, donijeta ranije ove godine.

UNRWA je osnovan tokom rata 1948. godine koji je izbio po osnivanju Izraela. Prema procjenama, tada je gotovo 700.000 Palestinaca izbjeglo ili je protjerano iz svojih domova.

U odsustvu rješenja, Generalna skupština UN-a je obnavljala mandat agencije koja sada osigurava obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu za više od pet miliona izbjeglica i njihovih potomaka.

Izvor: Agencije